Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Buurlanden hebben betere omstandigheden voor handel met EU

Bolivia wil vrijhandelsverdrag met EU

Verschillende sectoren in Bolivia krijgen steeds meer interesse in het afsluiten van vrijhandelsverdragen met de EU. De overeenkomst voor tariefpreferenties die momenteel van kracht is, zou in principe honderden Boliviaanse producten vrije toegang tot de Europese markt moeten geven. Het verdrag heeft echter niet het gewenste bereik hiervoor. 

Andere landen in de Andes-regio, die wel toereikende vrijhandelsverdragen hebben weten te sluiten met de EU, bevinden zich nu in een veel sterkere positie voor handel met Europa. Het tekenen van een vrijhandelsverdrag zou Bolivia de mogelijkheid geven om een markt met 500 miljoen consumenten aan te boren. Hierdoor zouden interessante en mogelijk winstgevende niches kunnen worden gecreëerd.

"Bolivia loopt achter op zijn partners in de Andes-Gemeenschap. Die hebben wel vrijhandelsverdragen gesloten en zien nu een significante toename in hun export. De Boliviaanse export naar de EU concentreert zich voornamelijk op mineralen en grondstoffen voor voedingsmiddelen, waarbij met name Braziliaanse noten opvallen. Dit product was goed voor 27% van de Boliviaanse export," zegt Steven Magariños, een analist bij het Boliviaanse Instituut voor Handel met het Buitenland (IBCE). 

Bolivia moet beginnen met het veranderen van zijn natuurlijke bronnen om zijn export uit te breiden met producten met een hogere toegevoegde waarde. Consumenten in Europa zouden geïnteresseerd kunnen zijn in honderden Boliviaanse producten. "Een goed onderhandeld verdrag kan leiden tot het openen van een vrije markt voor honderden producten uit Bolivia. Dat zou helpen om de Boliviaanse economie te verbeteren. Er zouden banen worden gecreëerd en de industriële ontwikkeling zou een stimulans krijgen," aldus Magariños.

"Het zou meer mogelijkheden kunnen creëren voor sectoren in de landbouw. In het geval van Braziliaanse noten, quinoa en cacao zouden telers betrokken kunnen worden bij hun productieketens. Dit zou leiden tot een belangrijke ontwikkeling van de gemeenschap. Ook zou dit een coöperatieve functie kunnen hebben en kunnen zorgen voor meer gebruik van landbouw. De Braziliaanse noot is het belangrijkste exportproduct van Bolivia. Veel families zijn betrokken bij het verzamelproces van dit product. Het Verenigd Koninkrijk is onze belangrijkste markt hiervoor," besloot de woordvoerder van het IBCE.

Voor meer informatie:
Steven Magariños
Especialista en Mercado
Instituto Boliviano de Comercio Exterior - IBCE
T: +591-3336-2230
E: investigador@ibce.org.bo
www.ibce.org.bo

Publicatiedatum: