Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

18 hectare nieuwbouw voor 4Evergreen

Tholen - Met maar liefst achttien hectare breidt paprikakwekerij 4Evergreen uit in Westdorpe. De egalisatiewerkzaamheden zijn in volle gang. In november gaat de kwekerij planten in de nieuwe kas. 

Het is een drukte van belang in Westdorpe. Niet alleen bij VGT wordt er momenteel gebouwd, want ook paprikakwekerij 4Evergreen breidt uit. Drie jaar geleden namen de gebroeders Grootscholte een tomatenkwekerij in de Smidsschorrepolder over, gelegen op een perceel van 26 hectare grond. Het jaar erna kochten ze de laatste beschikbare 42 hectare in deze polder op. Met de nieuwbouw (fase 2) van 18 hectare groeit de Zeeuws-Vlaamse vestiging naar 28 hectare kas. In totaal tikt het familiebedrijf met de uitbreiding de 80 hectare glastuinbouw aan, verdeeld over zes locaties. De paprikakwekerij wordt gerund door 3 broers Jim, Robert en Dennis Grootscholte.


De Smiddschorrepolder zal er binnenkort heel anders uit komen te zien.
 
Ruimte in de markt
De uitbreiding van 18 hectare is voor de Nederlandse paprikasector een behoorlijke. Is daar ruimte voor in de markt? "Als je kijkt naar de laatste jaren zie je dat het areaal blokpaprika tussen 2008 en 2015 toch met gemiddeld 45 hectare per jaar aan het dalen is. Daarnaast schakelen telers de laatste jaren over naar andere paprikavarianten als puntpaprika's of stappen over op andere teelten", vertelt Robert Grootscholte. Het gaat echter niet alleen om het areaal, maar ook om de vernieuwing in de sector. "Er moet ook vernieuwing plaatsvinden in de paprikateelt. Die is er de laatste jaren nauwelijks geweest." De kas wordt gebouwd door de BOM Group en wordt voorzien van de laatste technieken, waaronder een dubbele scherminstallatie, uitgevoerd met het slip-in systeem van Peter Dekker Installaties.
 
Restwarmte
In Westdorpe wordt gewerkt met restwarmte en -CO2 van kunstmestfabriek Yara. Het gebied kende na een sterke start een moeizame periode, ingegeven door de crisis. De afgelopen jaren kent het gebied een behoorlijke opleving. Eerst vestigden de gebr. Van Adrichem zich op het terrein. Daarna besloten de Belgische Verenigde Groentetuinders 30 ha te komen en als laatste kocht 4 Evergreen dus de overgebleven hectares in de Smitsschorrepolder. Ook de laatste hectare in de Autrichepolder staan volgens de ontwikkelaars in de belangstelling van een aantal telers.