Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

De aanvoer uit Brazilië en Mexico is momenteel traag, oorzaak ligt in de weersomstandigheden in Brazilië en de seizoenswisseling in Mexico. Guatemala is een veelbelovende limesproducent en ook Australië zet in op groei van de sector. Chinese telers vrezen vorstschade. In de VS en Europa is de aanvoer traag. In aanloop naar de zomer zal de vraag op deze continenten toenemen. Voor Europa wordt een extra grote piek verwacht door het EK voetbal. Spaanse citroenentelers schakelen vaker om naar limoenen omdat die teelt lucratiever is.

Moeilijk seizoen Brazilië door regen
Het slechte weer maakt het Braziliaanse seizoen moeilijk. De zware regen in januari en februari bemoeilijkten het seizoen. Hoewel er jaarrond limes beschikbaar zijn, ligt de piek van het seizoen tussen december en juli, met een extra uitschieter naar boven tussen januari en maart. Een handelaar met 300 ha vertelt dat 35 procent van de productie op de binnenlandse markt wordt gebracht. De resterende 65 procent is bestemd voor de export, met name bedoelt voor de Europese markt. Daarna volgt het Midden-Oosten, dat een groeimarkt is voor de limes. Tot slot vult Brazilië de gaten op in de Canadese markt als de Mexicaanse aanvoer achterblijft. Om fytosanitaire redenen is de export naar de VS niet toegestaan.
De groei in het Midden-Oosten is volgens een exporteur vooral te danken aan het wegvallen van aanvoer uit Azië, vooral Vietnam.



Lagere aanvoer Mexico
Door de seizoenswisseling is de aanvoer lager. Dat heeft gevolgen voor de exportmarkten die minder volumes binnenkrijgen. Die situatie is niet uitzonderlijk. De belangrijkste exportmarkten zijn de VS en Europa, vooral Nederland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn grote markten. In Azië vormen Japan en Korea een goede markten voor de limes. Daarnaast zal naar verwachting China de grenzen openen voor de Mexicaanse limes.

Guatemala veel potentieel voor limesteelt
Met een areaal van 11.000 hectare is Guatemala een kleine speler op de markt in vergelijking tot andere landen in Centraal-Amerika. Desondanks exporteert het land naar onder andere Europa. De teeltgebieden zijn te vinden in het noorden van het land. Hoewel het areaal nog klein is, heeft het land veel potentieel voor de limesteelt. Het piekseizoen loopt van mei tot september, daarnaast is er productie tussen oktober en december. In januari tot april is het volume kleiner.

Australische productie groeit
Limes hebben een aandeel van zo'n 5,5 procent in de Australische citrussector. Het belangrijkste ras is de Tahiti. Hoewel de limes jaarrond beschikbaar zijn, ligt de piek tussen januari en april. Voor dit seizoen staan de ramingen op 9.180 ton.
In de komende vier jaar zal de sector naar verwachting met 33 procent groeien, in 2025 moet het volume 58,6 procent hoger liggen. Dat komt neer op een volume van 14.566 ton. De belangrijkste teeltgebieden zijn te vinden in New South Wales, Murray Valley in Northern Victoria, Riverland in South Australia en enkele delen van Western Australia.

China vreest vorst schade
Op het tropische eiland Hainan in het zuiden en in Anyue in de provincie Sichuan worden limes geteeld. In Anyue vrezen telers dat de vorst in december en januari de oogst zal beïnvloeden. Door de vorst is de bloesem vertraagd. Lokale overheden hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de teelt. Daardoor is de teelt professioneler en de opbrengst vergroot. Het grootste deel van de export is bestemd voor de Zuidoost-Aziatische markt en Rusland.

Ook de import van limes stijgt, vooral speciale rassen van dit citrus zijn in trek. Zo werden eind maart de eerste roze limes uit Californië geïmporteerd in China. Deze limes brachten 120 euro per doos op.

Kleinere aanvoer Mexico naar Verenigde Staten
De seizoenswisseling in Mexico levert een trage aanvoer in de VS op. De vraag blijft echter stabiel. Daardoor zijn de prijzen hoog. Op 31 maart bracht een 40-pounds doos met pitloze 110's 26 tot 32 dollar op in Texas. Voor maat 175 werd 30 tot 36 dollar neergeteld. Overigens is dit niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. In de komende weken wordt een grotere aanvoer verwacht. In aanloop naar de zomer zal de vraag traditiegetrouw stijgen.

Extra grote piek verwacht Europa door EK voetbal
De aanvoer uit Brazilië en Mexico is op dit moment laag, door de matige vraag is de prijs echter niet omhoog geschoten. In aanloop naar de zomer houden handelaren rekening met een stijgende vraag. De vraag naar limes is in de zomermaanden altijd groter, maar in combinatie met het EK voetbal deze zomer wordt een extra grote vraag verwacht.

De trage aanvoer uit Brazilië wordt veroorzaakt door droogte. De Mexicaanse aanvoer is vertraagd door seizoenswisselingen. In de komende maanden wordt een betere aanvoer verwacht. De prijzen in Zwitserland liggen momenteel rond de zeven euro per 4,5 kilo.

Israël minder export
De oogst in Israël begint tegen het einde van juli en duurt tot september. Het seizoen is kort door de hete zomers in de teeltgebieden. De productie van de limes is klein, dit seizoen werd 200 ton geëxporteerd. Een jaar eerder was dat nog 713 ton, het jaar daarvoor 421 ton. Ondanks de dalende export zoeken Israëlische telers naar mogelijkheden om de productie op te schroeven, zowel voor de export als voor de binnenlandse markt. als Mexico tekorten heeft, kan Israël goed concurreren op de wereldmarkt. In het algemeen liggen de prijzen voor de limes lager. Door het grote aantal zonuren is de kleur van het fruit lichter. De lokale markt, hoewel klein, is goed voor de limeshandel.

Spaanse telers ruilen citroenen voor limes
De telers zien veel potentie in de teelt van de limes. De grootste teeltgebieden zijn te vinden in Murcia, Alicante en Málaga. Telers schakelen steeds vaker over van citroenen naar limes. Een van de motieven is het langere seizoen van de limes, aangezien het citroenenseizoen eerder afloopt. Daarnaast zijn de opbrengst en de prijzen aantrekkelijk, in combinatie met een groeiende vraag zijn limes een aantrekkelijk product. Het meest geteelde ras is de Bearss, waarvan de oogst in Murcia loopt van augustus tot oktober.

De limes worden zowel op de binnenlandse als op exportmarkt gebracht. Op de exportmarkten stijgt de vraag jaar na jaar. De Spaanse limes hebben een goede kwaliteit en een logistiek voordeel ten opzichte van andere landen. Wel kan de Spaanse sector nog een inhaalslag maken in de infrastructuur, vaak gebeurt het sorteren nog met de hand tijdens de oogst.

Rusland kleine markt
De Russische consument is niet erg geïnteresseerd in limes. Een retailer vertelt een proef gedaan te hebben, maar de limes werden nauwelijks verkocht. Er zijn dan ook geen plannen om de groene citrus binnenkort weer in het assortiment op te nemen. De markt voor limes is klein en vooral te vinden bij de luxere supermarkten.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan appelen centraal.