Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwarte bes kan leven blauwe bes zuur maken

Zwarte bessen kunnen de concurrentie met 'superfoods' als gojibessen, appelbessen en blauwe bessen prima aangaan, denkt James Wong. Bovendien zijn ze gemakkelijker te telen. De zwarte bes bevat maar liefst 38 keer meer vitamine C dan de blauwe bes, meer dan vier keer zo veel anthocyaninen (het gezonde, paarse pigment) en dubbel zo veel antioxidanten, blijkt uit onderzoek.

De Britse verkoop van blauwe bessen is de afgelopen tien jaar meer dan verviervoudigd. De blauwe bes kan echter maar moeilijk op zure grond worden geteeld. De overstap op de zwarte bes kan Britse telers dus veel meer opbrengst leveren in ruil voor veel minder werk. Zwartebessenplanten zijn over het algemeen ook 40% goedkoper dan de struiken van de populairdere blauwe bes.

Opgemerkt moet wel worden dat er volgens Brits onderzoek relatief veel variatie in fytonutriënten bestaat tussen verschillende zwarte bessen rassen. Plantenselectie door kwekers heeft er echter wel voor gezorgd dat veel moderne rassen veel meer goede eigenschappen bevatten dan de traditionele. Uiteraard leveren ze ook een betere opbrengst en zijn ze beter bestand tegen ziekten.
Publicatiedatum: