Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Illegale gewasbeschermingsmiddelen in Zweeds voedsel

Tijdens onderzoek voor het nieuwe boek Miljödieten (The Environmental Diet) werden 22 van gevaarlijke gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen in Zweedse voeding.

De Zweedse voedselwarenautoriteit Livmedelsverket zou al eerder sporen van de middelen gevonden hebben, maar geen actie hebben ondernomen, omdat de ontdekte niveaus binnen de door de autoriteit gehanteerde grenzen zouden vallen. Toch beweren veel deskundigen in het boek dat zelfs kleine hoeveelheden van de stoffen gevaarlijk kunnen zijn. Sommige middelen zouden zelfs invloed kunnen hebben op de hormoonhuishouding en vruchtbaarheid verlagen.

De gewasbeschermingsmiddelen kwamen voornamelijk voor in voeding die van buiten de Europese Unie geïmporteerd was. Maar ook AGF van Europese bodem bevatte de middelen. Het boek noemt onder meer Spaanse sinaasappelen, Belgische appelen, Griekse druiven en Nederlandse komkommers.

De voedselwarenautoriteit erkent het bestaan van zo'n 150 gevallen waarin verboden gewasbeschermingsmiddelen in voeding werd aangetroffen, maar benadrukt hard te werken aan een nog grotere voedselveiligheid. "Het aantal incidenten met niveaus van een dusdanige hoogte dat ze de menselijke gezondheid schade wordt steeds kleiner," meldt een inspecteur.

Bron: thelocal.se
Publicatiedatum: