Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GMO aardappel goedgekeurd voor verkoop in Canada

Rond Thanksgiving zal er een nieuwe aardappel in de Canadese supermarkten liggen: de genetisch gemodificeerde aardappel van J.R. Simplot. Health Canada en de Canadese voedselinspectie hebben de makers vorige week laten weten dat hun aardappel, die niet verkleurt, is goedgekeurd voor menselijke- en veeconsumptie.

Het in Boise (Idaho) gevestigde Simplot zegt dat de Innate-aardappelen dezelfde voedingswaarden als gewone aardappelen hebben, maar minder asparagine bevatten. Dit aminozuur, dat voorkomt in veel zetmeelrijke voedingsmiddelen, produceert acrylamide, een stof die kankerverwekkend zou zijn bij de mens. Aardappelen produceren deze chemische stof van nature, wanneer ze boven de 120C worden gekookt.

De Canadese kankervereniging meldt op haar website dat er veel acrylamide zit in friet, chips, koekjes, koffie, verwerkte granen en brood. Health Canada onderzoekt de hoeveelheden acrylamide in onze voeding. "Onze aardappel bevat 62% minder acrylamide, en in de toekomst kan dit zelfs 90% worden", vertelde Doug Cole, marketing- en communicatiedirecteur van Simplot.

Het bedrijf liet weten biotechnologie te gebruiken om het verkleuren en de beurse plekken van een gewone aardappel te verwijderen. Er zijn dus geen vreemde genen in het spel. "Consumenten gooien ongeveer 30% van hun aardappelen weg vanwege de beurse plekken of vanwege de uitlopers. We hebben nu dus in elk geval het plekkenprobleem opgelost", zegt Cole. 

De aardappelen zullen geen label krijgen dat aangeeft dat ze genetisch gemanipuleerd zijn, omdat dat geen vereiste is van Health Canada. Het product is namelijk veilig bevonden voor de consumptie. In de Verenigde Staten is de verpakking voorzien van een website en QR-code voor het geval consumenten meer informatie willen opzoeken.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw klaarde de eerste generatie van de Innate-aardappel in 2014 in. De Voedsel- en Warenautoriteit volgde een jaar geleden. De aardappel wordt in de Verenigde Staten sinds mei verkocht onder het merk White Russet. In Canada kan de aardappel dit seizoen worden geteeld en rond de herfst zal hij in de winkels liggen.
Publicatiedatum: