Het in Boise (Idaho) gevestigde Simplot zegt dat de Innate-aardappelen dezelfde voedingswaarden als gewone aardappelen hebben, maar minder asparagine bevatten. Dit aminozuur, dat voorkomt in veel zetmeelrijke voedingsmiddelen, produceert acrylamide, een stof die kankerverwekkend zou zijn bij de mens. Aardappelen produceren deze chemische stof van nature, wanneer ze boven de 120C worden gekookt.
De Canadese kankervereniging meldt op haar website dat er veel acrylamide zit in friet, chips, koekjes, koffie, verwerkte granen en brood. Health Canada onderzoekt de hoeveelheden acrylamide in onze voeding. "Onze aardappel bevat 62% minder acrylamide, en in de toekomst kan dit zelfs 90% worden", vertelde Doug Cole, marketing- en communicatiedirecteur van Simplot.
Het bedrijf liet weten biotechnologie te gebruiken om het verkleuren en de beurse plekken van een gewone aardappel te verwijderen. Er zijn dus geen vreemde genen in het spel. "Consumenten gooien ongeveer 30% van hun aardappelen weg vanwege de beurse plekken of vanwege de uitlopers. We hebben nu dus in elk geval het plekkenprobleem opgelost", zegt Cole.