Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israëlische Medjool dadels domineren de markt

Drie van elke vier Medjool dadels die wereldwijd worden geconsumeerd, zijn geteeld in Israël. Jaarlijks produceert het land 65% tot 75% van de totale export, wat de Medjool dadel het paradepaardje van de Israëlische AGF-sector maakt. Van de 8 miljoen ton dadels die jaarlijks wereldwijd gegeten worden, zijn slechts 40.000 ton Medjool dadels. De markt groeit echter jaarlijks, omdat steeds meer consumenten dit kwaliteitsfruit weten te waarderen.

De honderden hectare groene dadelpalmen zijn een opvallende verschijning in het woestijnlandschap van de Arava Vallei. Ruim een eeuw geleden werden deze dadelplantages aangeplant met variëteiten zoals de Nour en de Halawi. De Medjool dadel, die oorspronkelijk afkomstig is uit Marokko, wordt echter beschouwd als de voornaamste variëteit. Het is een grote, sappige dadel die rijk is aan mineralen, vitaminen, antioxidanten en vezels waardoor deze bijzonder geliefd is bij de consument. De Medjool dadel is inmiddels ook de favoriet van vele Israëlische telers die hiermee goede zaken doen.

Vanwege de goede verdiensten, zijn er in de regio Arava honderden hectare nieuwe dadelpalmen aangeplant en richt een groeiend aantal telers zich op de dadelteelt.

Er bestaan wel zorgen over de ontwikkeling van vraag en aanbod de komende jaren. Het is onduidelijk of de wereldwijde markt zich zal blijven ontwikkelen in hetzelfde tempo als de productie. Het grootste gedeelte van de productie is bestemd voor de export. Hoewel de vraag naar Medjool dadels groeit, wordt in Israël en in andere landen de productie vergroot, waardoor de prijzen mogelijk zullen dalen.

Ondanks de grotere aanvoer blijven de meeste telers optimistisch over de marktpositie van de Israëlische Medjool sector op de internationale dadelmarkt. Volgens Shai Stern, voorzitter van de Israëlische telersbond, bekleedt Israël een centrale rol in de ontwikkeling van nieuwe markten.
Publicatiedatum: