Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zuid-Afrikaans seizoen: heet en droog

Wereldmarkt druiven: India profiteert op internationale markt

De markt voor druiven is in beweging. Naast een groeiende productie wereldwijd zijn er de seizoenswisselingen die de markt bepalen. Met het Zuid-Afrikaanse seizoen dat iets eerder eindigt dan verwacht, een vertraagde aanvoer uit Zuid-Amerika en het noordelijk halfrond waar nog geen productie is, heeft India een luxe positie. Het land domineert de markt ondanks dat de aanvoer uit Zuid-Amerika steeds beter op gang komt.

De wereldwijde druivenproductie wordt geraamd op 21,1 miljoen ton. Dat is een toename van 479.000 ton. De wereldhandel blijft in de verwachtingen stabiel op 2,7 miljoen ton.

In dit artikel beschrijven we de situatie op de druivenmarkt in landen wereldwijd. De markten die aan bod komen: Zuid-Afrika, India, Brazilië, Chili, Peru, Argentinië, China, Mexico, Europa, Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Rusland, Verenigde Staten, Canada, Australië, Maleisië.


 
Zuid-Afrikaans seizoen: heet en droog
Het seizoen in Zuid-Afrika nadert haar einde. Het begin van het seizoen werd gekarakteriseerd door heet en droog weer, wat resulteerde in kleinere maten. Door deze kleinere maten namen het Verre Oosten en Midden-Oosten minder druiven af. De Europese markt bleef echter goed. Daarnaast functioneerde het hete, droge weer als een vliegwiel voor de start van het seizoen. Tegen het einde van het seizoen ging de vaart uit de aanvoer.
Zuid-Afrika kreeg opnieuw toegang tot de markt in Thailand. Er is wat volume naar deze markt verscheept. Naar verwachting neemt Thailand volgend jaar meer volume af. Het grootste deel van de nieuwe aanplant is gebaseerd op de groeiende markt in Azië.

Door het tekort aan regen dit jaar kunnen er volgend seizoen wat problemen ontstaan. De watervoorraden zijn op verschillende plekken fors gedaald met uitschieters naar 20 procent van het normale waterpeil.
 
India profiteert op internationale markt
Doordat het Zuid-Afrikaanse seizoen eerder is gestopt en er in het algemeen minder uit het Afrikaanse land is geëxporteerd en tel daar een vertraagde start in Zuid-Amerika bij op en de vliegende start in India is duidelijk. Waar voor een kilo druiven op de binnenlandse markt 30 roepie gevraagd wordt, brengt diezelfde kilo druiven op de Europese markt 45 roepie op.
Er is veel geïnvesteerd in de Indiase druiventeelt om de kwaliteit omhoog te krijgen en aan de Europese normen te voldoen. Ook zijn de MRL's, waarvan het vermoeden bestond dat die te hoog waren, goed gemonitord in de afgelopen maanden. Daardoor voldoen de druiven nu aan de Europese norm en is de onduidelijkheid over MRL's weggenomen. De Thompson Seedless is het belangrijkste ras, een druif die populair is op de Europese markt. Het Aziatisch subcontinent heeft door de investeringen een plekje veroverd in de Europese markt.
 
Brazilië zet in op twee oogsten
De Braziliaanse teelt is vooral gericht op de binnenlandse markt. Een handelaar vertelt 60 procent van de oogst af te zetten op de binnenlandse markt. 40 procent wordt over de grens verhandeld. Belangrijkste exportmarkten zijn Europa, Noord-Amerika, Midden-Oosten en Azië. En hoewel het seizoen doorgaans in de tweede helft van het jaar losbarst, zijn er ook telers die inzetten op twee oogsten per jaar. Het afgelopen seizoen was doorgaans positief. Een teler meldt een toename in productie vorig jaar. Voor dit jaar is er meer aangeplant en wordt een grotere productie verwacht.
 
Chili verlegt focus naar VS
De focus in Chili is de laatste jaren verschoven van Europa naar de Verenigde Staten. Met die keuze om meer volumes naar de VS te verschepen, heeft Europa een probleem in de aanvoer. Het continent is in deze periode van het jaar grotendeels afhankelijk van de aanvoer uit het Zuid-Amerikaanse land. De Chileense exporteurs krijgen echter betere prijzen bij export naar de VS dan naar Europa.
Daarnaast wordt er een lagere productie geraamd van 925.000 ton. Voor de export wordt een daling van 10.000 ton verwacht naar 740.000 ton. In de afgelopen drie jaar is de export van de druiven alleen maar gestegen.
 
Groei Peru zet door
Met een gematigde groei van 10.000 ton komt de productie uit op 510.000 ton. Nieuwe aanplant komt in productie. De export zal naar verwachting stijgen met 15.000 ton naar 295.000 ton. Deze groei is te danken aan de belangrijkste exportmarkten, China en EU, waar de vraag naar de druiven blijft toenemen. Met name de Chinese markt blijft een grote exportmarkt. De trend gaat richting de pitloze druiven, maar de teelt van deze rassen in Peru staat nog in de kinderschoenen. Chili blijft de belangrijkste concurrent.
 
Argentinië verwacht daling export
Door een daling in areaal wordt uit Argentinië minder druiven verwacht. De productie wordt geraamd op 100.000 ton. Voor de export komt dat neer op een kleine daling naar 20.000 ton.
 
Chinese teelt blijft groeien
Voor de Chinese teelt wordt een groei van 800.000 ton verwacht, wat neer komt op een totale productie van 9,6 miljoen ton. De export zal met 35.000 ton stijgen naar 165.000 ton. De groei is vooral te danken aan lagere prijzen en een goede kwaliteit waardoor de druiven naar omliggende Aziatische landen verscheept kunnen worden. De import, vooral uit Chili en Peru, zal uitkomen op 250.000 ton.
 
Groeiende vraag naar biodruiven in Mexico
Ondanks de hogere prijs groeit de markt voor biologische druiven in Mexico. Het seizoen begint in mei en duurt tot juli. Het seizoen volgt op het Chileense seizoen, waardoor de concurrentie beperkt is. Het leeuwendeel van de export is bestemd voor de VS en Canada.
 
Europese productie groeit
Ondanks de Russische boycot raamt de USDA dat de export stabiel blijft op 105.000 ton, vooral voor de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse markten. De productie stijgt met 49.000 ton naar 1,7 miljoen ton. In de ramingen daalt de import met 600.000 ton door een stabiele vraag en een hogere binnenlandse productie.
 
Nederland: goede prijs, goede vraag, goede markt
Al maanden is de druivenprijs goed. In Zuid-Afrika werd een 'monster crop' verwacht, maar die raming is enkele keren bijgesteld. De droogte heeft de volumes beperkt en met de huidige waarde van de rand valt er daarom geld te verdienen voor de importeurs. Andere jaren zaten er nog weleens druiven in de bewaring, maar nu arriveren ze steeds in een nagenoeg lege markt. En doordat de prijzen wel goed zijn, maar niet extreem hoog, worden ze ook nog eens goed opgenomen door de markt.

Er zijn veel late variëteiten in Zuid-Afrika gerooid. Zo komt er vanuit de Hex-River veel minder Red Globe. Daarvoor zijn er veel Crimson-druiven aangeplant. De laatste binnenkomsten van de Zuid-Afrikaanse druiven zullen rond half april zijn. India, startte met geweldige prijzen rond de 14 euro, maar dat is nu enkele euro's teruggezakt. India zal in april de belangrijkste speler op de druivenmarkt zijn en dan volgt begin mei de aanvoer uit Egypte.
Na de kleinere oogst van vorig jaar wordt de Indiase druivenoogst dit jaar geraamd op 30% tot 35% groter dan normaal. Er zijn ook Chileense druiven op de markt, maar deze arriveerden twee weken later. Importeurs verklaren de vertraging als gevolg van de El Nino.
 
België: Chileense, Zuid-Afrikaanse en Indiase druiven
Op de groothandelsmarkt in Brussel zijn druiven uit Chili, Zuid-Afrika en India beschikbaar. De witte pitloze druiven hebben een goede kwaliteit en zijn beperkt beschikbaar. De rode pitloze zijn er in grotere volumes, maar de vraag naar deze druiven is ook beter. Blauwe druiven met pit is meer dan voldoende aanwezig op de markt, waardoor de prijzen onder druk staan.
 
Frankrijk: aanvoer uit Zuid-Afrika
De Franse handelaren verschuiven langzaam de focus van de druiven op het zuidelijk halfrond, naar het noordelijk halfrond. De aanvoer komt momenteel nog vooral uit Zuid-Afrika. De prijs ligt gemiddeld op 12,50 euro per 5 kilo. Daarnaast is er enige import uit Peru. Deze Red Globe brengen 2,35 per kilo op.
 
Duitsland: prijzen trekken aan
Op de groothandelsmarkten in Duitsland zijn Zuid-Afrikaanse en Indiase druiven verkrijgbaar. De prijzen voor de witte pitloze druiven trekt de laatste tijd een beetje aan. De rode en blauwe druiven houden een stabiele prijs. Daarnaast wordt in de komende weken aanvoer uit Zuid-Amerika verwacht. Volgende week moeten de eerste druiven uit Chili arriveren.
 
Italië: hoge prijzen voor importdruiven
Ook in Italië zijn de prijzen buiten het seizoen hoog door het vroege einde van het Zuid-Afrikaans seizoen. Ook de vroege start van India kon dit niet compenseren. De aanvoer van volume is klein en de prijzen hoog. Dit geldt alleen voor de witte druiven, de rode druiven worden nog aangevoerd uit Zuid-Afrika. Het Italiaans seizoen loopt van juli tot december. Het exportseizoen van augustus tot november. In die periode concurreert het land met de Spaanse druiven.
 
Spanje: pitloze druif goedkoper dan pitdragende
Het Spaanse seizoen vangt naar verwachting aan in juni. Op dit moment zijn het dus de importdruiven die de dienst uitmaken. Importeurs hebben een moeilijk seizoen met kleinere volumes uit Zuid-Afrika, wat resulteert in hoge prijzen en een vertraagde aanvoer uit Chili en Peru. Alleen uit India komen stabiele en grotere volumes witte, pitloze druiven. De rode pitloze druiven brengen tussen de 2,90 en 3,30 euro per kilo op. Er zijn slechts kleine volumes beschikbaar uit Chili en Peru, handelaren verwachten wel dat de markt aantrekt in de komende weken.
Ook de witte druiven zijn duur. Opmerkelijk is dat de pitloze druiven momenteel goedkoper zijn dan de pitdragende rassen. Daarbij speelt ook mee dat Spanjaarden de pitdragende druiven verkiezen boven de pitloze. De witte pitloze druiven brengen 2,70 euro per kilo op, de andere rond de 3 euro per kilo.
 
Griekenland wil seizoen verlengen
De financiële crisis van de afgelopen jaren was een moeilijke periode voor de druiventelers in het land. De productie is echter gestegen over de afgelopen seizoenen. telers willen het seizoen verlengen tot november en wellicht december. Dat kan onder andere door de trossen te beschermen tegen de regen. De belangrijkste exportmarkt is het Verenigd Koninkrijk en andere landen in Europa. De meeste druiventelers zijn te vinden aan de voet van de Olympus
 
Turkse productie daalt
Vorst in de belangrijkste productieregio zal de oogst doen dalen naar 2 miljoen ton, zo raamt de USDA. Dat heeft ook gevolgen voor de export, die uitkomt op 179.000 ton, mede door het wegvallen van Rusland.
 
Israël zet in op seizoen verlenging
Op dit moment zijn de Zuid-Afrikaanse Flame seedless en Prime seedless verkrijgbaar in Israël. De prijzen voor de Flame liggen rond de 6,52 euro per kilo, de Prime brengt 5,67 euro per kilo op. Het gros van de druiven wordt op de markt verkocht, de grote retailers bieden momenteel geen druiven aan.
De telers in Israël hebben in de afgelopen jaren hun aanwezigheid op de lokale markt versterkt. Verbeteringen in de teelt en de opslag, in combinatie met de ontwikkeling van nieuwe rassen maken het mogelijk dat de Israëlische druiven tot begin maart in de supermarkt liggen. Dat is ver na het einde van het seizoen, dat doorgaans in september ligt.
Ondanks deze vooruitgang blijft er een gat bestaan in het vroege voorjaar, daardoor is import mogelijk. De goede prijzen die de importdruiven maken, zullen de telers er toe aanzetten om de oogst zo snel mogelijk op de markt te brengen. Naar verwachting zullen de eerste druiven uit de vroege regio's, zoals de Jordaanvallei, in de komende weken aan de markt komen.
 
Egypte zet in op export China
De Egyptische sector wil graag toegang krijgen tot de Chinese markt. Volgende maand wordt een Chinese delegatie verwacht om de sector te inspecteren. Volgens de Egyptenaren heeft dit geen gevolgen voor de traditionele afzetmarkten. De druiventeelt in Egypte zit in de lift, waar in 1996 nog 5.000 ton werd geëxporteerd, stond de teller vorig jaar op 110.000 ton
 
Rusland ziet daling in volume
Met een daling van 9300 ton wordt de Russische productie op 90.000 ton geraamd. De import daalt met 51.000 ton naar 250.000 ton doordat de koopkracht van consumenten onder druk staat en de consumptie daalt. daarnaast is er door de boycot minder aanvoer uit Turkije. Daarnaast is er aanvoer uit Latijns-Amerika, Zuid-Afrika en China.
 
VS: meer volume ondanks droogte
Ondanks de droogte waar telers in Californië mee kampen, wordt een productietoename van 29.000 ton verwacht. Daarmee komt de productie uit op 984.000 ton. De export blijft stabiel op 390.000 ton met Canada en Mexico als de belangrijkste bestemmingen.
De aanvoer van rode druiven uit Chili verliep traag, maar zal naar verwachting in de komende weken aantrekken. De aanvoer van de witte druiven is wel goed. Dat verschil in aanvoer is ook terug te zien in de prijzen met hogere prijzen voor de rode dan voor de witte druiven.
 
Canada: hoge prijzen in supermarkten
Na enkele weken met aanhoudende problemen rond rode druiven wordt verwacht dat de markt zich gaat herstellen. De prijzen zijn dit seizoen uitzonderlijk hoog geweest. Het einde van het seizoen in Californië kende hoge prijzen, die werden overgenomen door de druiven uit Chili. De aanvoer verloopt via Philadelphia. Een handelaar vertelt dat op het hoogtepunt de prijs voor de druiven in Philadelphia op 40 CAD (27 euro) lag, wat neerkomt op een verkoopprijs van 75 CAD (51 euro) per doos. In de supermarkten werden prijzen tot 14 CAD (9,50 euro) genoteerd.
 
Australië: veel kansen voor export
De Australische sector ziet veel potentieel in de export. Momenteel is er meer vraag op de internationale markt naar de druiven dan op de binnenlandse markt. In de afgelopen jaren is de verhouding tussen deze twee markten verschoven ten gunste van de exportmarkt: 60 procent voor de export, 40 procent binnenlandse markt. De exportmarkten betalen een hogere prijs voor de druiven. In landen als Japan, de Filipijnen, China en het Midden-Oosten is de vraag naar de druiven hoger dan de aanvoer. Een Chinese importeur liet weten slechts 5 containers te kunnen importeren in plaats van de 80 containers die hij wilde invoeren. Het seizoen in Australië is goed. Droog weer en koele nachten resulteren in hoge brix-levels. Het seizoen begon eerder en duurt nog enkele maanden.
 
Maleisië: druiven in top 5
Druiven staan in de top 5 van meest geliefde fruit bij consumenten in Maleisië. Een importeur vertelt een toename te verwachten in de consumptie van Zuid-Afrikaanse druiven. De Zuid-Afrikaanse druiven zijn in smaak en prijs aantrekkelijker dan de Californische, legt een importeur uit.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staat mango centraal.