Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

REO Veiling krijgt Groente Paleis op het dak

Bovenop het dak van de loods van de REO Veiling komt-ie te staan: dakkas Het Groente Paleis. Team Van Bergen Kolpa Architecten met Meta, Wageningen UR, Smiemans en Technum Engineers heeft de ontwerpwedstijd, onder leiding van de Vlaams Bouwmeester, gewonnen voor dit voedsel-onderzoekcentrum te Roeselare BelgiĆ«.


The Green Hub
Het onderzoekcentrum wordt gerealiseerd op het dak van de kistenloods van groente- en fruitveiling REO. Het Groente Paleis wordt de landmark van de 'The Green Hub' aan de ring van Roeselare. Het is een gebouw voor onderzoek en innovatie waarmee het Vlaams Onderzoekinstituut voor land- en tuinbouw Inagro zich verder verbindt aan de logistieke sector en de consument. Het project moet zo een voorbeeld zijn voor voedselproductie in de stad, intensief ruimtegebruik, circulair energie- en watergebruik en verduurzaming van de glastuinbouw.

Het 9.500m2 grote gebouw omvat high-tech onderzoekfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroente omringd door een educatieve routing voor het brede publiek. De entree met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten. In de zogenaamde Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een speciale afdeling voor innovatie van verticale teelt. De voet van de Gevelserre dient voor de opvang van hemelwater met rietfilter.


Begin 2018 geopend
Met spectaculaire zichtrelaties op de wijde omgeving en de stad krijgt stedelijke tuinbouw op industriƫle daken zo een prominente plaats in de skyline van Roeselare. De bouw start begin 2017 en het gebouw opent begin 2018 zijn deuren voor telers, onderzoekers en het brede publiek.

'Wij zijn zeer verheugd met dit ambitieuze project en zijn opdrachtgevers; Inagro en Reo Veiling laten hiermee zien dat professionele voedselproductie met de stad verbonden kan worden' aldus Architect Jago van Bergen, directeur van Van Bergen Kolpa Architecten. 'Voor het Groente Paleis hebben we de meest duurzame en gebruiksvriendelijke Venlo kas verder geperfectioneerd' aldus Jeroen Smiemans, directeur van Smiemans projecten.


Proosten op het ontwerp!


Stedelijke tuinbouw
'Dit wordt een flinke schaalsprong in de toepassing van stedelijke tuinbouw op daken: de grootste van Europa, waar we graag onze kennis voor gaan inzetten' aldus Jan Willem de Vries, Teamleider Facilitair Bedrijf bij Wageningen UR Glastuinbouw. 'Het klimaat ontwerp biedt nieuwe innovatieve mogelijkheden voor duurzaam energie gebruik' aldus Tineke Duysburgh van Technum Engineers. 'Een echt publiek gebouw voor de stad Roeselare' aldus Niklaas Deboutte van Meta Architectuurbureau.

Voor meer informatie:
Smiemans Projecten B.V.
Bovendijk 29
2295 RV Kwintsheul
Postbus 147
2670 AC Naaldwijk
Telefoon: 0174-638 000
E-mail: info@smiemansprojecten.com
www.smiemansprojecten.nl
Publicatiedatum: