Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage: Global Berry Congress

Einde groei blauwebessenmarkt nog niet in zicht

Tholen - Het zachtfruit laat wereldwijd nog altijd mooie groeicijfers zien. Met name de stijgende lijn die de blauwe bessen hebben ingezet, zowel in vraag als in productie, vlakt nog niet af. Met name de combinatie van gezondheid en convenience, waarop de bessen hoog scoren, draagt bij aan de forse groei. Tijdens het Global Berry Congress gisteren in Rotterdam kwam de wereldwijde zachtfruitsector bijeen om na te denken over de toekomst. Uitdagingen werden geïdentificeerd, nieuwe trends gespot en in aparte sessies werd de Chinese markt en de Poolse productie in de schijnwerpers gezet.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Voorzitter van de dag Mike Knowles.

Met zo'n 350 bezoekers uit meer dan 30 landen werd het internationale karakter van het evenement onderstreept. Naast de presentaties over uiteenlopende onderwerpen presenteerden ruim dertig bedrijven zich met een stand. Hier was een verschuiving te zien ten opzichte van vorig jaar. Waar vorig jaar veel leveranciers van (sorteer) machines zich presenteerden, waren dit jaar de leveranciers van substraten, potten en veredelaars goed vertegenwoordigd. Met daarnaast natuurlijk een aantal grote zachtfruithandelaren en verpakkingsbedrijven.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Luigi Garavaglia van Ilip vertelt over de ontwikkelingen op verpakkingsgebied om de houdbaarheid en kwaliteit van zachtfruit te verbeteren.

Kwaliteit en smaak
Sleutelwoorden zijn nog altijd 'kwaliteit' en 'smaak'. Deze twee woorden vielen herhaaldelijk. Zo vertelde Luigi Garavaglia van Ilip over de mogelijkheden in verpakkingen om de houdbaarheid en daarmee de kwaliteit te verbeteren. Het verpakkingsbedrijf spant zich in om de voedselverspilling terug te dringen en tegelijkertijd meer te recyclen. De houdbaarheid verlengen kan onder andere door microperforatie, maar ook door een antibacteriële coating die de ontwikkeling van schimmels tegengaat. Verder ziet Luigi dat de topseal een sterke opmars doormaakt.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Goede ramingen zijn essentieel om klanten tevreden te houden. Mihai Ciobanu van Fresh4Cast vertelt over hun oplossing om de foutmarges zo klein mogelijk te houden.

Ramingen
Ook het belang van goede ramingen kwam aan de orde. Mihai Ciobanu van Fresh4Cast vertelde over de oplossing, die het bedrijf ontwikkeld heeft om te voorkomen dat een producent 'nee' moet verkopen. "Het kan gebeuren dat je een groter volume verwacht, je al een overeenkomst sluit met de supermarkt, maar in de weken waarin je een piek verwachtte, blijkt die niet zo groot te zijn," vertelt Mihai. "Het telefoontje dat dan volgt: 'we kunnen niet leveren,' is het ergste telefoontje dat je als handelaar kunt plegen."

En om te voorkomen dat de klant teleurgesteld moet worden, is een goede raming noodzakelijk. Met een speciaal hiervoor ontwikkelde software krijgt een producent direct inzage in de afwijkingen van de ramingen tot het werkelijk geoogste volume.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


"Timing is everything," weet Timo Tarkianen van Priva. Irrigatie van planten luistert nauw.

Irrigatie
Tot slot ook meer aandacht voor de teelt van de bessen. Timo Tarkianen van Priva presenteerde de Priva Fruit Optimizer, een systeem dat de irrigatie van de planten reguleert. "Timing is everything," weet Timo. "Je wilt dat de plant voldoende water heeft overdag, maar dat 's nachts het waterpeil lager is om de wortelontwikkeling te stimuleren." Zeker bij teelt op substraat irrigatie belangrijk, maar om een juiste hoeveelheid water bij de planten te houden biedt technologie uitkomst. De hoeveelheid water die een plant nodig heeft is afhankelijk van de transpiratie van de plant. Dat vraagt om inzage in de transpiratiecyclus van de plant. Van invloed zijn onder andere wind en zonlicht. Met de Priva Fruit Optimizer kan berekend worden hoeveel de plant transpireert en wordt de irrigatie bijgesteld aan de omstandigheden.

Naast deze technische oplossingen werden de bezoekers overgoten met een mix van cijfers, onder andere gepresenteerd door Marco Kesteloo (PwC Strategy&) en Cindy van Rijswick (Rabobank) verwachtingen van Cort Brazelton (Fall Creek Farm & Nursery) Andres Armstrong (Chilean Blueberry Committee) en ontwikkelingen en marketingmogelijkheden met onder andere Driscoll's, Cuna de Platero en San Lucar, waarvan in de komende dagen verslag.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.