Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Substraatloos en belicht telen in Ikea-teeltsysteem

Consumenten kunnen voortaan hun eigen indoor teeltsysteem in elkaar zetten, compleet met belichting en pluggen. Ikea biedt vanaf volgende maand teeltsystemen aan om binnenshuis en jaarrond bladgewassen en kruiden te telen.



Starterskit
Ikea had al een eenvoudige kweekkas in de collectie zitten en bood ook al regelmatig producten aan om buiten groenten te kweken. Nu wordt het assortiment teeltsystemen voor binnenshuis flink uitgebreid. Vanaf april ligt onder andere de starterskit groententeelt in de schappen. Die omvat alles voor de consument om een substraatloze kruiden- of slateelt te starten: van pluggen en zaden, een opkweeksysteem, en een grotere teelttray met daarbij een overkapping met belichting. "Alleen nog water toevoegen", verklaart de Zweedse keten. "De uitdaging was om substraatloos telen zo eenvoudig te maken dat het iedereen kan lukken", vertelt Helena Karlén, die vanuit de Zweedse landbouwuniversiteit betrokken is bij de ontwikkeling van de producten.



Plückieal
In de collectie bevindt zich ook een twee- en een drielaagsteeltsysteem, wederom met belichting. Prijzen van de nieuwe producten zijn nog niet bekend gemaakt, maar de naam is al wel onthuld. Geruchten gingen dat de nieuwe collectie in de schappen kwam te liggen onder de naam Plückieal, maar de Zweden kozen ervoor collectie Krydda/Växer te noemen.