Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Internationale vrouwendag: AGF'sters in beeld

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Over de hele wereld wordt de vrouw in het zonnetje gezet. De datum is niet willekeurig. Op 8 maart 1917 kwamen vrouwen in Sint-Petersburg in opstand tegen de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. Door deze demonstratie en de revolutie kwamen de communisten aan de macht. Vrouwendag werd daarna vooral in communistische kringen gevierd op 8 maart.



Maar mannen, niet getreurd: er is ook een Internationale Mannendag. Vandaag staat de vrouw centraal, maar op 19 november is dat de man.

In ons vakblad Primeur interviewen we al sinds 2013 elke editie een AGF'ster in de sector. Moeten vrouwen harder knokken om iets voor elkaar te krijgen? En zijn de verschillen tussen de AGF'ers en AGF'sters echt nog zo groot? Onderstaand een verzameling aan quotes uit deze interviews.

Roddelen hoeven vrouwen de mannen niet te leren. Mannen in de AGF zijn erger dan tien vrouwen bij elkaar.
Lisan van Koppen (4Fruit Company)

Met name in de zuidelijke landen was men vaak sceptisch. Ik was jong, had geen ervaring en dan ook nog eens een vrouw. Juist dat was voor mij de drive om te laten zien wat ik kan.
Angelique Goesten (Harrie Goesten)

In deze sector is men vrij direct met het hart op de tong, maar zonder dubbele boodschap. Wel valt mij op dat ik vaak vragen krijg over de manier waarop ik werk en gezin combineer en de baan van mijn man. Ik vraag me af of dit ook voor mijn mannelijke collega's geldt.

Cindy van de Velde (voorheen The Greenery)

Bij de grotere importeurs zie je op de commerciële afdeling meer vrouwen dan tien jaar terug. Voor mij persoonlijk maakt het niet uit met wie ik zaken moet doen."
Dieneke Nobel (Ben van der Waal)

Gewoon jezelf zijn en gewoon 'meelullen' met de mannen. Mannen kunnen vaak seksistische opmerkingen maken. Laat vooral niet over je heen lopen. Aan de andere kant weet je wel wat je aan ze hebt, want mannen zijn vrij direct.
Carmen Schaeffer (Weyers)

De combinatie mannen en vrouwen werkt volgens mij het beste. Of dat nu in het team, op de afdeling of in relaties met klanten en leveranciers is. Bovendien heb je mannelijke vrouwen en vrouwelijke mannen. Hoewel je dus eigenlijk niet kunt generaliseren, zie ik wel dat vrouwen vaak beter zijn in plannen en organiseren en onder druk het totaaloverzicht te houden.
Jantine Star-Heemskerk (Heemskerk)

Als je voor een bestuursfunctie komt, moet je zeker in het begin, geen koffie gaan schenken. Ik wil meer zijn dan alleen een koffiemadam.
Rita Demaré (REO Veiling)

Mannen zijn vaak praktischer en vrouwen kunnen soms zeuren over details. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, want sommige dingen moeten ook tot in detail worden uitgezocht. Daarom is een goede mix wel goed voor een bedrijf.
Sandra Bogaard (Fris-Co)

Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik in meetings of bijeenkomsten vaak de enige vrouw ben en heb dat dan ook nooit als hinderlijk of blokkerend beleefd. Integendeel, ik vond het vanzelfsprekend.
Veerle Deprez (Univeg)

Verschil is er bijvoorbeeld ook bij de presentatie van nieuwe producten. Ik merk dat vrouwen goed letten op hoe een product er uitziet en hoe het gepresenteerd wordt, terwijl bij mannen vooral de functie van het product belangrijk is. Vrouwen handelen wat emotioneler en instinctiever dan mannen.
Kelly van Aarle (Gebrs. van Aarle)

Vrouwen geven zich zelf sneller de schuld en denken er dan pas aan om anderen de schuld te geven. Als een vrouw 's morgens haar broek of rok niet dicht krijgt, denkt ze: "Oei, ik ben verdikt, ik heb iets mis gedaan. Een man denkt eerder: "Ah, wie heeft dit nu weer te warm gewassen?"
Marleen Vaesen (Greenyard Foods)

Mannen zeggen sneller: 'Stik er maar in, ik kap ermee. Dan blijf je maar met die peren zitten.' Terwijl ik altijd nog een oplossing probeer te zoeken. Als het bijvoorbeeld niet lukt om een bestelling rode bessen naar België te krijgen, zeg ik: 'Stop ze maar bij mij in de bus. Als je zorgt dat er iemand is om ze te lossen, dan breng ik ze wel.' Ik denk dat mannen daar wat harder in zijn.
Corry Hofs (Hofs Fruit Company)

Ik ben rap van tong, dus als mannen een opmerking maken, krijgen ze gemakkelijk lik op stuk
.
Annick Boussier (Boussier)

Vrouwen hebben nog weleens de neiging zich achtergesteld te voelen, bijvoorbeeld met hun salaris. Ik heb daar niet zoveel mee. Je bent er toch zelf bij wat je afspreekt. Zeur niet en doe je ding!
Nicole den Toom (voorheen Koppert Cress, nu Job Scout)

Als mannen iets van ons kunnen leren, is het wellicht een stukje geduld. Maar over het algemeen voel ik me als vrouw uitstekend op m'n plek. Ik ben gewoon een van de jongens. Zolang ik maar niet in een hokje word geplaatst!
Eefje Bloed (Bloedbessen)

Het blijft wel nog altijd zo dat je als vrouw harder moet knokken en jezelf bewijzen, zeker bij de oudere generatie AGF-mannen, die vaak nog de overtuiging hebben van 'vrouw bij de haard en kinderen'. Ik denk dat deze stelling met de aanwinst van jongere partners zeker in het voordeel van de vrouw gewijzigd is.
Greta Knapen (Enzafruit)

Ik ben van mening dat het belangrijk is om quality time te reserveren in je agenda voor je kinderen en je relatie en heb niet het gevoel dat vrouwen die meer tijd thuis doorbrengen per definitie meer tijd doorbrengen met het gezin.
Diana van Zielst (Visbeen)

We hebben veel allochtone klanten, die mij meer als een carrièrevrouw zagen. Dat ik het werk nu combineer met het moederschap van maar liefst vier kleine kinderen vinden ze helemaal fantastisch. Het is niet zo dat ze mij daarvoor niet serieus namen, maar ik merk wel dat ze het nu meer waarderen.
Patricia van Weverwijk (Jan de Geus)

Uiteindelijk gaat het om de balans van personen in een team en dat heeft naar mijn mening weinig met man of vrouw zijn te maken. Iedereen heeft zijn of haar eigen kwaliteiten en talenten en men kan allemaal van elkaar leren.
Annemarie Kruize (De Boster)

Als vrouw neem ik een mooie positie in, in deze wereld waarin ik mezelf kan zijn. Ik ervaar geen glazen plafond en wordt gezien en uitgenodigd daar waar ik goed in ben.
Hester Vroegop (Primofin)

Als vrouw in mannenwereld werken is leuk, maar als vrouw een productiebedrijf starten des te meer.
Riegiena (Green Organics)

Een vrouw heeft een iets andere aanpak dan mannelijke collega's en dan blijkt meestal wel in de smaak te vallen.
Nathalie Snijers (Veiling Hoogstraten)

Je hebt elkaar nodig om tot een goed evenwicht te komen, maar de verschillende kwaliteiten van mensen zijn daarbij wellicht belangrijker dan het feit of iemand man of vrouw is. Het is vooral zaak of iemand zich thuis voelt in de branche.
Simone Varekamp (Tuinderij Vers)

Zorg dat je altijd een goed verhaal hebt en laat je niet intimideren. Mij bevalt het prima. Mannen zijn niet zo gecompliceerd en je kunt er lekker mee 'ouwehoeren, wat op zijn tijd best leuk is.
Caroline de Jong - Van Staalduinen (Rainbow)

Als vrouw moet je behoorlijk sterk in je schoenen staan in deze mannenwereld, maar als je je hebt bewezen, zijn ze best trots op je.
Els Verburg (Fresh Mushroom Europe)

Door wilskrachtig en kordaat op te treden, maar toch altijd stipt, vriendelijk en correct te blijven kom je er wel.
Mariette Hansen (Gemex)

Mijn man is altijd veel thuis geweest om voor de kinderen te zorgen. Dit gaf mij de kans om carrière te maken.Het heeft mij altijd een goed gevoel gegeven omdat ik wist dat mijn man er was voor de kinderen. Ik ben heel graag bij mijn kinderen maar mijn job zou ik ook niet willen missen.
Ann Beyne (Tomabel)

Veel mannen zijn niet zo van de puntjes op de i. Zaken zoals mailtjes beantwoorden, een bevestiging versturen, et cetera. schieten er bij mannen net wat vaker bij in.
Jessica Mulder (Soho Produce)

Commercieel parttime valt niet altijd mee, maar ik heb me altijd vastgehouden aan een situatie die voor beide partijen leuk en werkbaar is. Dit betekende wel dat ik altijd mobiel bereikbaar was en dat is nog steeds zo.
Ingrid van den Bos (Eminent)

Mannen zijn misschien wat botter, maar vrouwen zouden in sommige situaties best wat harder mogen zijn en sneller voor zichzelf op moeten komen. Het is eigenlijk niet te doen om een vergelijking te maken want niet alle mannen en vrouwen zijn hetzelfde. Feit is wel dat er steeds meer vrouwen in de sector werkzaam zijn.
Miglena Marinova (Fris-Co)

Het is hier een echte mannenwereld. Heel soms vliegt dat me aan maar over het algemeen heb ik er wel voordeel van. Ik word vaak wat sneller geholpen en kan ook gemakkelijker om hulp vragen. Bijvoorbeeld om snel even iets te laden of te lossen.
Sonja Bremer (Bofresh)

Mannen dragen problemen niet zo lang bij zich waardoor ze het ogenschijnlijk makkelijker loslaten.
Naomi Boot (Valstar Holland)

Toch zouden we, zoals de mannen, ons wat minder moeten aantrekken van commentaren of meningen en wat sneller met onze hand op tafel moeten durven slaan.
Veerle Baets (Special Fruit)

Iedereen is uniek, maar je moet wel je mannetje staan
Eva van der Plas, Van der Plas Sprouts

Een andere, vrouwelijke manier van benaderen kan een klant soms net wel over de streep trekken.
Jantine van den Berg (Rainbow)