Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland wil invoercontingenten consumptieaardappelen veilen

De Zwitserse federale dienst voor Landbouw (BLW) wil voortaan invoercontingenten van consumptieaardappelen veilen. De branche is hier echter tegen. Producenten vrezen een stijgende prijsdruk. De handel rekent op speculaties en turbulentie op de markt.



Zwitserland heeft in het afgelopen jaar circa 8.500 ton consumptieaardappelen moeten importeren vanwege de sterk beneden gemiddelde oogst. Slechts een kleine kring van handelaren mocht deze aardappelen invoeren: bedrijven die zelf ook Zwitserse aardappelen verpakken en de retailsector beleveren. Aan deze voorwaarden moet men perse voldoen wanneer men aardappelen wil importeren. Daarmee zou het nu echter afgelopen moeten zijn. De BLW stelt in het kader van het landbouwverordeningspakket 2016 voor dat alle marktdeelnemers consumptieaardappelen mogen importeren. Daarbij zal het jaarlijkse basisimportcontingent van 6.500 ton aan de hoogste bieders geveild worden. Voor extra contingenten zal dan eveneens niet meer maatgevend zijn of iemand Zwitserse aardappelen verkoopt, maar het principe: First come, first served. Vanaf een bepaald moment zou er dan geïmporteerd mogen worden tot het contingent volledig is benut.

Voor de BLW spreken meerdere redenen voor een verandering van de importregels. Het huidige systeem zou moeilijk te controleren zijn omdat de warenstromen zich veranderd zouden hebben. Volgens de BLW zijn handelaren in het verleden reeds geraffineerd te werk gegaan door importaardappelen als Zwitserse aardappelen op te geven. Het veilen van de contingenten zou voor meer transparantie zorgen, bovendien zou het de concurrentie tussen de importeurs bevorderen. Dat vergroot de druk op de marges, waar de consumenten van profiteren in de vorm van lagere prijzen, beargumenteerd de BLW. De grensbewaking blijft onaangetast en ook het basiscontingent van 6.500 ton wordt niet verhoogd.

Hogere prijsdruk verwacht
De aardappelbranche is echter tegen de plannen van de BLW. Er bestaan zowel nationaal als internationaal geen dringende redenen om de importregels te veranderen, zei Ruedi Fischer, voorzitter van de vereniging van Zwitserse Aardappelproducenten. Er wordt gevreesd dat de aardappelprijzen onder druk komen te staan, want met het voorgestelde systeem zouden handelaren de door middel van veiling gekochte contingenten volledig willen benutten. Daar is Fischer zeker van. Als gevolg hiervan zouden er mogelijk meer aardappelen naar Zwitserland geïmporteerd worden dan nodig. Tegenwoordig wordt, aldus Fischer, slechts zoveel geïmporteerd als nodig is om het Zwitserse aanbod aan te vullen.

Speculaties nemen toe
Ook de aardappelhandelaren slaan alarm. Zij vrezen dat de markt onberekenbaar wordt. "Tot nu toe hadden Zwitserse aardappelen voorrang voor zover de kwaliteit klopte. Dat zou hierdoor kunnen veranderen", waarschuwt Marc Wermelinger van Swisscofel, de vereniging van de Zwitserse groenten-, fruit- en aardappelhandel.

Verder bekritiseert hij dat de BLW met het voorgestelde systeem de deur wijd openzet voor speculaties. Financieel sterke spelers op de markt zouden in het buitenland aardappelen kunnen kopen op een moment dat deze goedkoop zijn om ze vervolgens in Zwitserland duurder te verkopen.

De tegenwerping van de BLW, dat de importcontingenten niet verhoogd worden, stelt Wermelinger niet gerust. "Met 6.500 ton kan men heel wat turbulentie creëren wanneer men deze hoeveelheid op het verkeerde moment op de markt brengt", verklaart de handelsdeskundige.

Dat de consumenten van het nieuwe importsysteem zouden profiteren, gelooft Wermelinger niet. Hij rekent trendmatig op stijgende prijzen, omdat het veilen een prijsopdrijvende werking veroorzaakt.

Ook verwerkers zijn tegen
Ook de aardappelverwerkers spreken zich tegen de plannen uit hoewel hun grondstof niet betrokken is in het verhaal. "We vrezen dat de BLW op een later moment ook bij verwerkingsaardappelen een dergelijk systeem als bij de consumptieaardappelen in wil voeren", zegt Urs Reinhard, directeur van de Swiss Convenience Food Association. Hij snapt niet hoe de BLW een systeem voor kan stellen dat geschikt is om de aardappelmarkt te destabiliseren.

Bron: www.bauernzeitung.ch
Publicatiedatum: