Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Goed resultaat door herstel Europese markt, overname Noord-Amerika

Omzet Total Produce +10,4%

Carl McCann, voorzitter van Total Produce, kan tevreden terugkijken op het afgelopen jaar. Vandaag (3 maart) publiceerde de Ierse multinational de jaarcijfers over 2015 en de resultaten zijn goed. De omzet steeg met 10,4 procent naar 3,45 miljard euro. Daarnaast verwierf het bedrijf in twee Noord-Amerikaanse giganten een meerderheidsaandeel en kocht Total Produce eigen aandelen terug. "Total Produce heeft een sterk resultaat behaald in 2015," aldus de voorzitter.

De omzet van de Groep steeg iets minder hard dan de totale omzet. Waar de totale omzet, inclusief het aandeel in de omzet van joint ventures, met 10,4 procent steeg, nam de omzet van de groep met 7,8 procent toe. De omzet van de groep komt uit op 2,87 miljard euro. Het bedrijfsresultaat komt uit op 52,6 miljoen euro, een stijging van 6,5 procent. De brutowinst staat op 46,8 miljoen euro, 5,6 procent hoger dan een jaar eerder. Onder de streep hield het bedrijf 37,5 miljoen euro over, een stijging ten opzichte van de 33,6 miljoen die het bedrijf in 2014 overhield.



De goede resultaten zijn te danken aan een normalisering in de Europese markt en hogere prijzen ten opzichte van 2014. In 2014 drukte een grote oogst in Europa in combinatie met de Russische boycot de prijzen. Daarnaast werd het resultaat positief beïnvloedt door wisselkoersen, vooral de positie van de pond sterling en dollar ten opzichte van de euro pakten goed uit. Op een vergelijkbare basis, zonder overnames, desinvesteringen en wisselkoersen, steeg de omzet met 5 procent.

Europa – eurozone
De omzet in deze markt steeg met 5,5 procent naar 1,65 miljard euro, in 2014 kwam de omzet uit op 1,43 miljard euro. Het gecorrigeerd EBITA steeg naar 38,6 miljoen euro, 14,4 procent meer dan een jaar eerder. Dit is het gecombineerde resultaat van de activiteiten in Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland en Spanje. Vorig jaar herstelde de markt zich na 2014 waarin een overaanbod de prijzen deed dalen. op vergelijkbare basis steeg de omzet met 4 procent.



Europa – niet-eurozone
De resultaten voor de landen buiten de eurozone, Tsjechië, Polen, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk, pakten ook positief uit. De omzet steeg met 7,6 procent naar 1,53 miljard euro. In 2014 stond dat resultaat op 1,43 miljard euro. Het gecorrigeerd EBITA kwam 14,4 procent hoger uit, op 38,6 miljoen euro. De handelscondities in deze markten waren gunstig met goede prijzen. Ook de effecten van de wisselkoers legden Total Produce geen windeieren. Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 5 procent.

Internationaal
Alle activiteiten buiten Europa vallen onder deze tak, dat komt neer op de Noord-Amerikaanse en Indiase markt. De omzet liet hier een uitzonderlijke groei zien van 68 procent naar 321 miljoen euro. Het gecorrigeerd EBITA steeg met 19,7 procent naar 3,4 miljoen euro. In februari vorig jaar verwierf Total Produce een 50%-aandeel in het Canadese Gambles, een bedrijf in Toronto met een omzet van 170 miljoen Canadese dollar. Ook de wisselkoers van de dollar pakte gunstig uit. Samen konden deze twee ontwikkelingen de kosten van een herstructurering van het management, dat de groei in dit segment moet bevorderen, opvangen.
Daarnaast verwierf de Ierse gigant 65 procent van de aandelen in het Noord-Amerikaanse Progressive Produce, een bedrijf uit Los Angeles met een omzet van 200 miljoen dollar.

Bekijk hier het jaarverslag.