Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Marokko schort contact met EU op'

EU en Marokko ruziën over handelsverdrag

Op 25 februari maakte Marokko bekend dat het de contacten met de EU verbreekt vanwege de opheffing van het handelsakkoord door het Europees Hof.

De EU heeft inmiddels beroep aangetekend tegen de uitspraak van het Hof, die dateert van eind vorig jaar en volgde op een zaak die het Polisario Front in 2012 had aangespannen. Het handelsakkoord zou namelijk ook betrekking hebben op de bezette Westelijke Sahara, waar het Polisario Front al jaren strijdt voor onafhankelijkheid. 

De Marokkaanse handel in agrarische producten vertegenwoordigde in 2015 zo'n €3,9 miljard. De EU is het voornaamste afzetgebied. Met het formele verbreken van de contacten door Marokko komen voor zo'n €1 miljard aan EU-subsidies op het spel te staan.

De EU en Marokko hebben overeenkomsten gesloten over de hoogte van AGF-quota die van invoerrechten vrijgesteld zijn. Vanaf 2013 werken beide partijen aan de vorming van een breder vrijhandelsakkoord.

Marokko heeft sinds 1975 het grootste gedeelte van de Westelijke Sahara in handen en eist de soevereiniteit op in het dunbevolkte woestijngebied in het zuiden.

De Marokkaanse annexatie van de Westelijke Sahara resulteerde in een opstand geleid door het Polisario Front met steun van Algerije. In 1991 kwam door bemiddeling van de VN een staakt-het-vuren tot stand. Tot op heden hebben de onderhandelingen in dit slepende territoriale geschil nog niet tot een oplossing geleid.

Bron: Reuters/ channelnewsasia.com
Publicatiedatum: