Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Granaatappel: toenemende productie, consumptie en concurrentie

De granaatappelmarkt kent een groeiende populariteit. Van deze exoot is de variëteit Wonderful wereldwijd bekend. Dit ras werd ongeveer 15 jaar geleden geïntroduceerd in Californië door POM Wonderful. Daarnaast zijn er diverse nieuwe opkomende rassen. Er zijn veel groeiende productielanden, waaronder India, Israël, Tunesië, Peru, Iran en Turkije. In vrijwel alle teeltgebieden is er een groei in productie en consumptie. De verwachting is dat door de toenemende volumes de concurrentie de komende jaren feller zal worden en waarschijnlijk zal dit de prijzen ook beïnvloeden. Granaatappelen worden niet alleen gebruikt om vers te eten, maar er gebeurt steeds meer richting convenience. Zo zijn de pitjes en het sap ook erg populair.

Turkije - Hicaz
Turkije is een grote en groeiende speler in granaatappelen. Het areaal neemt jaarlijks toe in verschillende regio's. Vanuit dit land zijn ze beschikbaar van oktober tot maart. Tien tot vijftien jaar geleden lagen de prijzen enorm hoog omdat het product nog niet zo groot was, maar dit is genormaliseerd. Een belangrijke concurrent voor Turkije is Spanje. Bekende variëteiten die in Turkije worden geteeld zijn de Hicaz, Wonderful en Caner. Hicaz is het meest geteeld en het meest geconsumeerd in Turkije. Dit ras is beschikbaar van september tot maart. De Hicaz en Wonderful lijken veel op elkaar al is de Wonderful zoeter. Caner is de goedkoopste van de drie.

Tunesië - kleine pitjes
Ook Tunesië is een groeiende speler in de granaatappelmarkt en de productie zal toenemen. Volgens de gegevens worden er honderden hectares klaargemaakt voor de productie van deze exoot. Tunesische granaatappelen staan bekend om haar goede kwaliteit, zoete smaak en kleine pitjes. De belangrijkste productieregio is Gabes met de variëteit Gabsi. Het seizoen overlapt met Turkije en Egypte. Export gaat naar Europese landen zoals Duitsland en Italië en men ziet ook kansen in het Midden-Oosten. De Tunesische granaatappelen zitten in het hogere prijssegment, dus ze zoeken markten die de kwaliteit waarderen en de prijs ervoor willen betalen.

Iran – Wacht op export
Iran heeft momenteel geen productie maar in september start het seizoen weer. Het land importeert niet. Het land heeft zelf een enorm grote productie en exporteert ook wel, maar er zijn wat problemen met export. Het land hoopt op nieuwe openingen wereldwijd en naar verwachting zal de export de komende jaren toenemen. De binnenlandse consumptie ligt hoog.

India – Unieke rassen
De Indiase granaatappelproductie groeit jaarlijks met 20 tot 25%. Zowel lokaal als op exportgebied neemt de vraag toe. India is de enige die door haar klimaatomstandigheden jaarrond granaatappelen uit eigen land kan leveren. De bekendste variëteit in India is Bhagwa, een enorm zoet ras en kwalitatief bijzonder goed. India is een grote speler en het land exporteert naar Europa, het Midden-Oosten en Azië. India wacht nog op toegang in de VS. India concurreert met diverse spelers in de wereldmarkt, maar het land onderscheid zich met unieke rassen. De trend in India is convenience - granaatappelen worden veel verwerkt en de pitjes worden erg gewaardeerd door consumenten.

China – Tunesisch ras populair
De prijzen van granaatappel in China stegen vorig seizoen met 40% doordat er veel verloren was gegaan door hagel tijdens de oogst. Het oogstseizoen start in augustus en duurt tot november. De meest populaire variëteit komt uit Tunesië vanwege de zoete smaak. De meeste Chinese granaatappelen worden geteeld in de regio Henan. Twee derde van de oogst wordt verkocht op de lokale markt. Er wordt niet vanuit andere landen geïmporteerd.

Zuid-Amerika – Argentinië
Door de koudere lente was de oogst van bepaalde fruitsoorten, waaronder granaatappelen, later dit seizoen. Vorig jaar rond deze tijd was men al bezig met de pluk van de variëteit Wonderful, maar op dit moment worden pas de vroege rassen geplukt, waaronder Acco, Emek, 116, Shany en Camel. Naar verwachting begint de oogst van Wonderful op 10 maart. De vooruitzichten zijn goed, er worden met name volumes verwacht met een gemiddelde maatvoering en prima prijzen. Argentinië exporteert naar verschillende landen en dit jaar mogelijk meer naar Noord-Amerika. Een veelbelovende mogelijke nieuwe afnemer is buurland Brazilië. Er zijn ook goede verwachtingen voor Aziatische landen. Voor Centraal Europa worden dezelfde prijzen geraamd als vorig seizoen.

Zuid-Amerika – Peru
Sinds enkele jaren is de exportproductie voor granaatappelen in Peru aanzienlijk gestegen. Deze trend zal zich voortzetten want de vraag neemt toe. Afnemers zijn Europa, de UK, Canada en Aziatische landen. Peru hoopt dat ze binnenkort ook naar de VS mogen exporteren, die laten op dit moment om fytosanitaire redenen de Peruaanse granaatappel nog niet toe. Voor Peru zou het een uitkomst zijn, omdat ze de afzetmarkten dan beter kunnen spreiden. Momenteel is de oogst in Peru gaande. Andere aanbieders tijdens (delen van) het Peruaanse seizoen zijn Argentinië, Chili en Zuid-Afrika. Peru heeft op exportgebied last van het aanbieders uit het noordelijk halfrond (waaronder Turkije), maar over enkele weken heeft Peru weer wat meer ruimte om te exporteren. Naar verwachting zullen de prijzen dit seizoen lager zijn dan vorig jaar, mede doordat er de eerste weken minder export is vanwege het aanwezige aanbod uit het noordelijk halfrond.

Zuid-Amerika – Uruguay
Uruguay is een kleine producent in vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika. De productie die er is, wordt met name afgezet in het binnenland. Het product is niet onbekend in Uruguay, maar granaatappel wordt pas vanaf 2007 commercieel geteeld. Er is nu een proefproject gaande bij telers en er zijn meer dan 80 variëteiten die meegenomen worden in dit proces. De variëteit Wonderful is bekend op de lokale markt en die doet het ook goed. Omdat er nog niet echt een stabiele productie is, is export nog geen optie. De komende jaren wordt een stijging in het areaal en de volumes verwacht om de binnenlandse markt te kunnen bedienen. Bij tekorten wordt er soms geïmporteerd uit Argentinië. Momenteel zijn de prijzen goed omdat er maar weinig aanbod is.

VS – Californië
De granaatappeloogst in Californië zal dit jaar waarschijnlijk 10 tot 15% lager uitvallen, mede door een tekort aan water en producenten die zijn gestopt en andere (meer rendabele) producten zoeken om te telen. Er is dus een areaaldaling omdat telers er niet voldoende aan verdienen. Ongeveer 40% van de granaatappeloogst wordt geëxporteerd naar markten over de hele wereld, met name naar landen rondom de Grote Oceaan, waaronder Zuid-Korea, Taiwan, Australië, Japan en Mexico. De exportverwachtingen zijn vergelijkbaar met vorig jaar. Het Californische seizoen duurt van oktober tot maart. Het afgelopen seizoen was prima verlopen, ondanks de droogte. Zoals het er nu naar uitziet zijn telers optimistisch over volgend seizoen.

Australië – groeiende productie
Enkele jaren geleden was de granaatappel nog vrij onbekend in Australië, maar daar is verandering in gekomen. Mensen raken er meer mee bekend en de consumptie is toegenomen. Eén van de grootste producenten is PomLife en zij hebben een areaal van zo'n 110 hectare in de Victoria Goulburn Valley. Zij starten met de oogst in maart en de vooruitzichten zijn goed. Ondanks mindere weersomstandigheden tijdens de groeiperiode zijn de granaatappelen van goede kwaliteit. Australië importeert ook een deel van haar granaatappelen, aangezien de binnenlandse productie niet voldoende is. Het grootste deel van de productie is bestemd voor verse consumptie. Omdat er ook wat naar de diepvriessector gaat kan men vrijwel jaarrond het product uit eigen land eten. Naar verwachting zal de consumptie de komende jaren toenemen aangezien Australiërs steeds meer overtuigt worden van de gezondheidsvoordelen.

Nederland – stijgende vraag

Nederland zit aan het einde van het Israël-seizoen, de prijzen zijn prima op dit moment. Er zijn wat vroege aantallen uit Peru op de markt, die via luchtvracht zijn aangekomen. De grote volumes uit dit land worden over dik een maand verwacht. Het 'gat' tussen Israël en Peru wordt opgevuld door fruit uit Zuid-Afrika. In Nederland is de vraag naar granaatappelen stijgende. Dit heeft alles te maken met de gezondheidsvoordelen die deze exoot biedt.

België – importvolume verdubbeld in vijf jaar

De granaatappelmarkt in België is geen nichemarkt meer. Voor de komende jaren gaan importeurs uit van een kleine stagnatie tot lichte groei in dit product. Dit wordt op diverse manieren gestimuleerd, mede ook door de gezondheidshype en koks die het product gebruiken. Een belangrijke Belgische importeur geeft aan dat het importvolume de laatste vijf jaren verdubbeld is. Granaatappelen zijn jaarrond beschikbaar en komen uit alle hoeken van de wereld. Origines zijn Spanje, Turkije, Israël, Iran, Egypte, India, Zuid-Afrika, Peru, Chili en de VS. In India is de granaatappelteelt het grootst. Zij hebben een goede lokale consumptie en een beperkt deel wordt geëxporteerd. De variëteit Wonderful is een bekende in België, deze is al meer dan tien jaar beschikbaar op de markt. Pom is zeer gekend om zijn dieprode kleur, zijn mooie egale rode teint, en super zoete smaak. Andere bekende variëteiten zijn Mollar, Baghwa, Hershkovitz, Akko, Hicaz en Emek.

Italië – toename teelt
In Italië tonen diverse telers zowel in het zuiden als noorden steeds meer interesse in de teelt van granaatappelen. In Sicilië wordt de granaatappel geoogst van september tot november en is beschikbaar tot maart. De volumes zijn vooralsnog beperkt. Een ander gebied is Apulië, dit seizoen loopt van september tot januari. De productie in het zuiden wordt met name gebruikt voor de verse consumptie en in het noorden voor de verwerking. Naar verwachting zullen de volumes in Italië de komende jaren toenemen. Het gaat dan met name om de rassen Akko en Wonderful. Momenteel liggen de granaatappelprijzen hoog. Er wordt geïmporteerd uit India via luchtvracht. Daarbij komen er nog extra kosten bij voor het ontpitten. Als de binnenlandse volumes toenemen zou het voor Italië interessant zijn om zelf meer te investeren in machines die ontpitten.

Spanje – Meer concurrentie

Het Spaanse granaatappelseizoen is voorbij. De verkoop van vorig seizoen startte goed, maar nam af in oktober en november. De meest geteelde variëteit is Mollar, deze komt oorspronkelijk uit de regio Elche. Dit is ook de grootste teeltregio in Spanje voor granaatappelen. Daarnaast wordt dit product geproduceerd in Valencia, Andalusië, Murcia and Extremadura. Telers switchen naar nieuwe rassen zoals Smith en Acco. Ook Wonderful wordt veel geteeld. De vraag gaat uit naar mooi gekleurd fruit. Zo'n 30% van de productie wordt afgezet in het binnenland. De teelt van granaatappelen in Spanje groeit hard, maar ook concurrenten als Israël, Marokko, Pakistan en Turkije en Marokko. Dit betekent dat de concurrentie de komende jaren zal toenemen. Rusland was voor granaatappelen een belangrijke markt voor Spanje. Aangezien Israël en Turkije wel naar Rusland mogen exporteren had Spanje meer ruimte verwacht op de exportmarkten, maar dat viel tegen. Nu zijn Spaanse exporteurs op zoek naar nieuwe afnemers in het Midden-Oosten en Azië.

Duitsland – Stabiel
In Duitsland groeit de vraag naar granaatappelen jaarlijks en import neemt toe. Momenteel zijn er Turkse op de markt van het ras Hicaz. Naast Turkije importeert Duitsland door het jaar heen ook granaatappelen uit Egypte, Iran, de VS en Griekenland. De vraag is momenteel stabiel, de prijzen lagen in Berlijn rond 7 euro voor een 4-kilo doos.

Griekenland – Stijgende vraag naar sappen
Ook in Griekenland is de granaatappel populair. Het seizoen start in september met de variëteit Akko en het belangrijkste ras is Afrata. Ook Wonderful wordt in dit land geteeld. Het seizoen verliep naar tevredenheid, alhoewel de productie lager uitviel dan verwacht. Ook de crisis heeft in Griekenland nog een grote impact op de fruitmarkt. Ondanks dat is de binnenlandse consumptie op goed niveau. Er is een stijgende vraag naar sappen.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staat kool centraal.