Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Importstop AGF uit Westelijke Sahara wel bij Coop, niet bij Migros

De Zwitserse retailer Coop zal in de toekomt geen producten meer importeren uit het conflictgebied de Westelijke Sahara. De importstop zal in 2017 van kracht worden. Hulporganisaties hebben de handel met de Westelijke Sahara al langere tijd bekritiseerd. De door meerdere retailers geïmporteerde producten uit de door Marokko bezette gebieden werden ongeoorloofd met oorsprongsland 'Marokko' gekenmerkt.


De Westelijke Sahara is onderverdeeld, het westen staat onder controle van Marokko (geel), het oosten en zuiden behoort tot de Polisario (rood)

Uit onderzoeken van het SRF tv-programma 'Kassensturz' en de hulporganisatie terre des hommes Zwitserland bleek dat Zwitserse retailers de herkomst van de uit het oorlogsgebied geïmporteerde producten versluierden. Daarop reageerden nu naast Coop ook andere supermarktgiganten zoals Migros en Denner.

Coop neemt daarbij de meest drastische stap. Vanaf komend jaar zal de retailer geen cherry-trostomaten uit de West-Sahara meer importeren. Dit bevestigde Coop-woordvoerder Ramon Gander tegenover persagentschap sda. De importuitval wil Coop compenseren door meer producten uit Spanje, het noorden van Marokko en Agadir te importeren.

Concurrent Migros wil zulke consequente stappen voorlopig nog niet nemen. Men wil geen boycot uitroepen en ook in de toekomst meloenen uit de Westelijke Sahara af blijven nemen wanneer het daar het seizoen voor is. Men zal echter goed nagaan waar de producten vandaan stammen. Mocht dit niet kloppen, dan wil men de herkomst op de producten onmiddellijk aanpassen. De klant moet dan beslissen of hij de producten wil kopen. Handelaar Denner neemt ook trostomaten en meloenen uit de Westelijke Sahara af. Eventuele verdere stappen wil men bij Denner eerst met de leveranciers waar de producten vandaan komen bespreken.
Publicatiedatum: