Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer exportkansen voor Nieuw-Zeeland

Valentijnsdag stuwt vraag en prijs aardbeien wereldwijd

Zowel in de VS als in Europa piekt deze week de vraag naar aardbeien. In aanloop naar Valentijnsdag stijgt de vraag traditiegetrouw. In de VS betekent dit dat er tekorten dreigen en de prijzen oplopen. In Europa lopen de prijzen ook op, maar is vooralsnog geen sprake van tekorten. Met uitzondering van België, waar een tekort aan de zomerkoninkjes lijkt te zijn. De meeste EU-landen importeren de aardbeien uit Spanje, Marokko en Egypte. Daarnaast zijn er in onder andere Nederland en Frankrijk aardbeien uit kassen beschikbaar. In Italië is de oogst begonnen, maar staan de prijzen onder druk door de aanvoer uit de eerder genoemde landen. Ook in Israël dalen de prijzen doordat de oogst van de vollegrondsaardbeien is begonnen. Verder weg zien Nieuw-Zeelandse telers de exportkansen toenemen. Deze telers zijn dan ook te spreken over het seizoen.

Meer exportkansen voor Nieuw-Zeeland
Wereldwijd gaan er meer markten open voor de Nieuw-Zeelandse aardbeien. Met die toenemende markttoegang, zien de telers ook de vraag stijgen. Dit seizoen is er zeker meer geëxporteerd, vertelt een handelaar. Azië (Hong-Kong, Thailand en Singapore) is een belangrijke markt voor de Nieuw-Zeelandse zomerkoninkjes. Andere markten zijn de Verenigde Staten, Canada en het Midden-Oosten.
Het seizoen is net afgelopen, dus voor definitieve cijfers is het te vroeg. Wel is duidelijk dat de export is gestegen, vooral naar Azië en het Midden-Oosten. Het seizoen verliep goed, met koel en droog weer. In september, oktober en november was het koel, waardoor vrijwel de hele oogst binnengehaald is in de laatste maand van het jaar. De goede exportmarkt is gunstig voor de telers op de eilanden groep. Deze markten nemen de druk van de binnenlandse markt.



Vraag piekt in VS rond Valentijnsdag

Valentijnsdag zet de aardbeienmarkt in de Verenigde Staten op scherp. De piek in de vraag rond deze dag, kan de aanvoer de vraag nauwelijks bijbenen. Californië en Mexico leveren momenteel te weinig aardbeien om aan de vraag te voldoen, wat resulteert in hoge prijzen. Voor zowel de Californische als de Mexicaanse aardbeien liggen de prijzen boven de 20 dollar per doos, normaal is het prijspeil zo'n 15 dollar.
Naast de grote vraag in aanloop naar Valentijnsdag, is ook het areaal gedaald. in Californië staat twaalf procent minder aardbeien dan vorig jaar. Oorzaken voor het lagere areaal zijn enerzijds de droogte, die vooral in Oxnard hard aankomt. Anderzijds kennen Oxnard en Santa Maria een tekort aan arbeidskrachten op het veld. In Florida is de aanvoer traag en de vraag goed. Prijzen liggen lager dan in Californië.

Mexicaans areaal groeit
De export van aardbeien is vorig jaar met 30 procent gestegen tot 168 miljoen dollar. Het seizoen loopt van november tot april/mei. Telers kiezen steeds vaker voor teelt in tunnels. Het plastic beschermt het zachtfruit tegen weersveranderingen. De macrotunnels geven Mexico een extra voordeel, deze tunnels zijn efficiënter in Mexico dan in de Verenigde Staten. Vorig jaar schatte men het areaal op 8.000 hectare, een toename van 15 procent ten opzichte van 2014. Zo'n 85 procent van de productie is bestemd voor de export, waarbij de Verenigde Staten, Canada, Japan en Nederland de belangrijkste markten zijn.
Deze week begonnen ook onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Mexico over de handel in biologische producten. Het Noord-Amerikaanse land heeft een grote biologische teelt, in 2014 stond het areaal op 24.500 hectare en werd 104.000 ton biologische producten geoogst. Binnen deze categorie doen aardbeien het goed, net als tomaten, frambozen en koffie.

Italiaans seizoen loopt twee weken voor
Dit jaar neemt de regio Basilicata de koppositie in productie over van Campania en Veneto. De aardbeienteelt in de regio groeit, mede dankzij het ras Candonga Top Quality. Deze variëteit vertegenwoordigd de helft van de totale productie in de regio. Vorig jaar nam het areaal met twintig procent toe. Andere teeltgebieden in het Zuid-Europese land zijn Sicilië. De warme winter veroorzaakt een grote productie, alleen de koele week in het begin van januari kon de productie een beetje afremmen. Het seizoen ligt minimaal twee weken voor op voorgaande jaren. De eerste volumes hebben een goede kwaliteit. Op prijs concurreren de aardbeien met de Spaanse productie. Het prijspeil ligt onder het niveau van vorig jaar.
De prijzen lagen in november en december vorig jaar hoog. In januari volgde een marktverzadiging doordat ook Spanje, Marokko en Griekenland aan de markt kwamen. Dat resulteerde in een lagere prijs voor de vroege rassen.

België onverwacht zonder aardbeien
De Belgische aardbeienmarkt is nagenoeg leeg. De binnenlandse teelt ligt stil. Door weersveranderingen is de aanvoer veel eerder op gang gekomen, waardoor er nu een gat in de aanvoer valt. Die situatie geldt voor alle kasgroenten. De zon gaat de laatste tijd te vaak schuil achter een wolkendek, wat de groei van de gewassen vertraagd. Twee veilingen geven aan volledig zonder Belgische aanvoer te zitten. Bij een derde veiling liepen de prijzen vandaag (vrijdag 12 februari) op tot 12 euro per kilo.

Nederlandse kasaardbeien in de lift
Terugkijkend was de herfst een opmerkelijk periode, zonder extreme piek in de vervroegde productie. Dat resulteerde in hoge prijzen, tot 9 euro in week 48 en 49. Tijdens de wintermaanden viel de aanvoer uit Egypte tegen, het land exporteert zo'n 60 tot 70 procent van de totale seizoen verwachting naar de EU. Door het koudere weer zijn de Egyptische aardbeien kwalitatief minder goed. Door het zachte weer in Europa zijn de seizoenen in Spanje en Marokko vervroegd. Door deze ontwikkelingen is de prijs snel ingezakt.

De Nederlandse teelt van kasaardbeien maakt goede tijden door. Het areaal groeit, volgens schattingen momenteel zo'n 350 hectare, en de vraag groeit mee. Daarnaast is er tussen week 45 en week 8 ruimte voor aardbeien uit landen als Marokko, Spanje e Egypte. De prijzen in Nederland liggen voor de bovenkant van de markt op zes euro, de Egyptische brengen 3 euro op. Het zijn vooral Spanje en Marokko die de prijzen bepalen.

Net als in de VS veroorzaakt ook in Nederland Valentijnsdag een piek. Naar verwachting zal de prijs vanaf volgende week een daling inzetten. Die situatie houdt volgens verwachtingen aan tot week 14, 15. Als de aanvoer uit Spanje en Marokko in die weken terugloopt, worden hogere prijzen verwacht.

Britten laten aardbeien links liggen
Hoewel de Britten echte aardbeieneters, alleen al tijdens het tennistoernooi Wimbledon wordt er 28.000 kilo Engelse aardbeien geconsumeerd, valt de consumptie richting Valentijnsdag tegen. De meeste retailers lijken acties opgezet te hebben met bloemen en chocolade, de zomerkoninkjes spelen een tweede viool. De aardbeien die beschikbaar zijn, worden vooral geïmporteerd uit Spanje, Egypte en Marokko.

Frankrijk: vooral import, klein volume uit kas
Het grootste deel van de aardbeien op de Franse markt wordt ingevoerd uit landen als Egypte, Spanje en Marokko. Daarnaast is er een klein volume invoer uit België en Nederland. In het land zelf wordt in deze maanden op kleine schaal aardbeien geteeld in de kas. Van de Franse productie gaat nauwelijks iets over de grens. De binnenlandse markt consumeert vrijwel het hele volume. In prijzen zijn er wel grote verschillen te zien. De Egyptische en Marokkaanse brengen 4,50 euro op per kilo. De Spaanse staan op 6 euro per kilo en de Nederlandse en Belgische spannen de kroon met prijzen tussen de 9 en 10 euro per kilo. De Franse aardbeien gaan voor 6,50 euro per kilo van de hand.

Vollegrondaardbeien doen prijzen Israël dalen
November en december waren goede maanden voor de aardbeienhandel, vertelt een Israëlische handelaar. De kasaardbeien die toen op de markt waren, brachten mooi prijzen op. Nu de vollegrondsteelt aan de markt komt, staan de prijzen onder druk door het grotere volume. Het seizoen voor de vollegrondsaardbeien loopt tot april.

Pakistaanse teelt heeft veel potentie
Met betere teeltmethoden kunnen telers de productie verhogen, daarom spannen experts zich in om de aardbeientelers in Pakistan te onderwijzen. De opbrengst staat momenteel op 300 tot 400 kilo per acre (ongeveer 0,5 ha). De regering verspreidde een persbericht over de noodzaak van wieden en goede irrigatiemethoden. Ook worden telers geadviseerd plastic rond de planten te leggen om beschadigingen aan het fruit te voorkomen.


Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan grapefruit centraal.