Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruitimporteur zoekt stamceldonor voor ernstige zieke dochter

De vierjarige Bade Cakir heeft een zeldzame vorm van leukemie. Vorig jaar zomer werd de ziekte bij haar ontdekt. Bade is de dochter van Muhammet Cakir van Verita Holland. Omdat de ziekte met chemokuren niet goed te behandelen is, wordt gezocht naar geschikte stamcellen. In eerste instantie werd gekeken of een familielid een geschikte stamceldonor was, maar dat bleek niet het geval.

Geschikte stamcellen voor het jonge meisje blijken niet makkelijk te vinden. De kans dat er een geschikte stamcellen gevonden wordt, is 1 op 50.000. In het geval van Bade zou een Turks persoon genetisch gezien de grootste kans hebben op een match. Oproepen in diverse Turkse en ook Duitse media leverden veel donoren op, maar niemand was een goede match. De familie en de behandelend arts van het Erasmus MC zijn inmiddels in Nederland aan het zoeken naar een geschikte donor voor Bade. Bade wordt nu tot ongeveer eind maart/begin april behandeld voor de transplantatie. Voor die tijd moet er een stamceldonor zijn gevonden.


Bade voor ze ziek werd

Aanmelden bij Matchis

Mensen, die willen helpen kunnen zich aanmelden bij Matchis op www.matchis.nl
Muhammet: "Niet alleen voor Bade, maar ook voor alle andere mensen die een geschikte donor zoeken is meer aandacht voor Matchis een positieve ontwikkeling. Om een voorbeeld te noemen: vorig jaar meldden zich 19.000 mensen in Nederland voor stamceldonatie. In de eerste vijf weken van 2016 zijn er al 17.000 aanmeldingen binnengekomen, mede door alle aandacht in diverse media. In Turkije kwamen zelfs 20.000 aanmeldingen in een week binnen na een oproep in een Turkse televisieshow. De tijd begint nu wel te dringen voor Bade. Tot nu toe is er geen geschikte donor gevonden. Het duurt een paar weken voor duidelijk is of een nieuwe aanmelding een eventuele match is. We hopen dat mensen zich blijven aanmelden. Daarvoor is het van belang dat iedereen weet wat doneren inhoudt. Het is namelijk maar iets heel kleins, maar het kan voor iemand die ziek is van grote betekenis zijn."

Wil je Muhammet en zijn familie steunen in deze moeilijke tijd? Stuur hem dan een email via mcakir@veritaholland.nl



Hoe werkt doneren?

Nieuwe donors kunnen zich aanmelden via de website door het aanmeldformulier in te vullen. Daarna wordt een registratiesetje toegestuurd. Hiermee neem je zelf een beetje wangslijmvlies af. Dit stuur je terug naar Matchis. In een laboratorium wordt de zogenaamde HLA-weefseltypering bepaald en de gegevens komen anoniem in een wereldwijd bestand. Eenmaal opgenomen in het bestand, is de kans dat je wordt opgeroepen gering. Slechts één op de duizend donoren per jaar in het Nederlandse donorbestand wordt opgeroepen om daadwerkelijk stamcellen te doneren. Als er een match is met een patiënt, wordt er contact opgenomen en volgt, na uitgebreide voorlichting en keuring, de daadwerkelijke donatie van de stamcellen.