Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Violetta-aardappelen populair bij chefkoks

De Ierse huisvrouw en moeder Maria Flynn is met het telen van specialiteitsaardappelen haar eigen onderneming begonnen onder de naam Ballymckenny Farm Heritage Potatoes. Ze teelde de aardappelen vorig jaar en ze zijn een groot succes. Ze is getrouwd met een aardappelteler en kwam met het idee nadat ze had gesproken met een teler over babygroenten. Deze vertelde haar dat chefkoks specialiteitsgroenten moesten importeren als ze deze wilden gebruiken in hun keukens.

Omdat haar echtgenoot al aardappelen teelde, besloot ze om voor een specialiteitsaardappel te gaan voor een zo groot mogelijke impact en koos ze voor de paarse aardappel. Maria nam contact op met pootaardappeltelers in Schotland. Andrew Skea van Skea Organics beval haar de paarse Violetta-variƫteit aan.



"Ik kocht een halve ton aan pootaardappelen om een begin te maken. De eerste opbrengst was ongeveer 9 ton, iets meer dan ik had verwacht," zegt Maria. Maar ze was erg tevreden met de resultaten, maakte een Twitter-account aan en plaatste daar foto's op. Ze raakte in contact met een lokale hotelchef-kok die haar hielp met promotie op Twitter en al snel werd ze gevolgd door een aantal chef-koks. Een daarvan is Keith Boyle van The Bay Tree Bistro in Waterford.

Maria geeft toe dat ze alle hulp nodig had die ze kon krijgen. Haar man dacht nog steeds dat ze gek was en veel mensen waren sceptisch over haar onderneming.

Maria en haar echtgenoot waren aanwezig bij het Bite Food Festival. Met de hulp van een lokale chef-kok hield ze wat proeverijen voor het publiek en de reacties waren geweldig. Ook al dachten sommige mensen dat het massagestenen waren.

"Het is niet zozeer de smaak die speciaal is, hoewel ze goed smaken. Het is vooral het uiterlijk dat de aandacht trekt. Chef-koks zijn gek op de kleur, omdat het iets anders is," legt Maria uit.

De paarse kleur van de aardappel betekent ook dat ze vol antioxidanten zitten en erg goed zijn voor de bloeddruk en het hart.

Odaios Foods levert de aardappelen van Ballymckenny Farm Heritage Potatoes exclusief aan Ierse specialiteitszaken en cateraars.

Volgens Maria zijn er nu vrij veel restaurants in zowel Noord- als Zuid-Ierland die gebruik maken van haar aardappelen. Ze worden ook verkocht in specialiteitswinkels in het hoge marktsegment. Ze probeert om een beurs te krijgen voor de uitrusting om chips te maken en deze te verpakken. 

"Dit jaar ga ik drie verschillende rassen planten, alleen maar om er iets aan toe te voegen. Deze rassen zullen iets andere kleuren krijgen. Ik wil slechts 5 tot 6 ton voor elke variƫteit. Je moet realistisch blijven, want het is een erg kleine markt," geeft Maria toe.

"Het zal nooit het geval zijn dat ik enorme aantallen hectares vol teel. Ik wil ze seizoensgebonden houden van medio augustus tot januari. Ze worden voor hoge prijzen verkocht, waardoor ze nicheproducten blijven."

Ze wil ook het hele proces traditioneel behouden van het planten tot het rooien en het verpakken. "We zijn van plan om de oogst van dit jaar te oogsten met een gerestaureerde graafketting en een ouderwetse tractor."

Uiteraard staat haar echtgenoot nu volledig achter haar.

Voor meer informatie:
Maria Flynn
Ballymckenny Heritage Potatoes
Tel +353 863767334
Email: mariaflynn70@gmail.com

Publicatiedatum: