Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: AGF-handelaren benadeeld door steunmaatregelen

Duizenden tonnen AGF heeft het Poolse Landbouwmarkt Agentschap gedoneerd omdat de producten niet in Rusland afgezet konden worden. Velen zijn blij met de gratis groenten en fruit. Anderen ondervinden er nadeel van.

Nadeel
"Aanvankelijk was ik verbaasd zoveel mensen met tassen vol appelen uit het kinderdagverblijf te zien komen. Later bleek dat bij de uitgang van scholen, dagverblijven en andere instellingen gratis fruit af te halen was. Hier is uiteraard niks op tegen, maar dezelfde appelen worden voor €0,56 per kilo door de plaatselijke winkeliers aangeboden en deze prijs is al aanzienlijk gedaald," vertelt een woordvoerder van het Agentschap.

Steunmaatregelen
Voor telers van bepaalde groenten- en fruitsoorten zijn speciale steunmaatregelen genomen. Polen heeft toegezegd 296.200 ton appelen en peren, 31.500 ton tomaten, 3.000 ton wortelen, paprika's, komkommers en augurken, 1.900 ton kool, bloemkool, broccoli en champignons en 1.750 ton perziken, pruimen en druiven gratis te zullen verstrekken," legt Tomasz Parzybut van het Agentschap uit. Bijna een derde hiervan is al verdeeld onder vijfduizend instellingen in het land.

totaal 300.000 ton
Deze volumes groenten en fruit komen dus niet op de markt, wat nadelig is voor handelaren. "We hebben het hier niet over kleine volumes maar over 300.000 ton appelen en peren en enkele tienduizenden tonnen overige AGF. Wanneer er sprake is van overaanbod, dan zullen de prijzen dalen. De grootschalige gratis verstrekking maakt de situatie op de markt nog erger en brengt de relatie tussen producenten en handelaren is gevaar. Het is niet langer aantrekkelijk om fruit te verhandelen. We vinden niet dat er niet gedoneerd mag worden maar de handel zou hier geen nadeel van mogen ondervinden," vertelt Andrzej Maria Falinski, algemeen directeur van de Poolse Handelsorganisatie.
Publicatiedatum: