Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordoogst Spaanse kaki's en langer seizoen

Het volgende Spaanse seizoen voor kaki gaat misschien records breken wat betreft volume. De prognose is 300.000 ton. Ook kan het seizoen vier of vijf maanden langer duren. De directeur van de AGF-afdeling van Cooperativas Agroalimentarias, Cirilo Arnandis, benadrukte de mijlpalen van dit seizoen en zegt dat de markt vier maanden lang een kwaliteitsproduct aangeboden krijgt.

"Een paar jaar geleden duurde het seizoen een maand. Ons huidige doel is om volgend jaar vijf maanden te bereiken," zegt Arnandis. Hij legt uit dat de productie in de regio van La Ribera del Júcar in 2015 neerkwam op tussen de 130.000 en 140.000 ton.

"Vroeg in oktober raamden we de groei op 10%, maar de weersomstandigheden maakten dit cijfer lager. We zitten nu op een volume dat gelijk is aan wat bereikt is in 2014," vervolgt hij.

"In ieder geval hebben we het over zeer significante volumes als je je bedenkt dat 20 jaar geleden de kaki-productie neerkwam op 400 tot 1.000 ton per jaar." 

Arnandis bevestigt dat er een toename in de vraag naar kaki is dankzij promotiecampagnes die zowel op nationaal als internationaal niveau worden uitgevoerd. Door telers is in de afgelopen paar jaar ongeveer €17 miljoen geïnvesteerd.

De directeur van de landbouworganisatie Asaja in Valencia, Cristóbal Aguado, gelooft dat het niet ondenkbaar is dat de Spaanse productie, die zich verspreidt over de provincies Malaga, Granada, Huelva en Murcia, neer kan komen op tussen de 280.000 ton en 300.000 ton in het seizoen van 2016, vergelijken met 220.000 ton in 2015.

"Dit seizoen is acceptabel geweest met prijzen die 10% lager zijn maar nog steeds boven de productiekosten zitten. Dat maakt het gewas aantrekkelijker," zegt Aguado, die gelooft dat de toename in volume in 2016 het resultaat is van het ouder en meer productief worden van de planten dan door een uitbreiding van het areaal, zoals het geval was in 2015. Aguado haalt hierbij een onderzoek van het ministerie van Landbouw, Voeding en Milieu aan dat het kaki-areaal in 2015 schatte op 16.485 hectare, wat 23,3% meer is dan in 2014 (13.379 hectare).

Gezien de verwachte productietoename adviseert de directeur van AVA-Asaja een zoektocht naar alternatieve markten nu de Russische markt niet toegankelijk is. Het handelsembargo betekent een verlies van €15 miljoen voor de Spaanse kaki-sector zonder dat er sprake is van compensaties voor telers vanuit de Europese Unie.

Het hoofd van groenten en fruit bij COAG, Andrés Góngora: "Als het Russische embargo opgeheven wordt, kan dit fruit veel potentieel hebben buiten de EU." Voordat het verbod op invoer vanuit de EU van kracht werd, was de kaki erg populair in Rusland.

De balans van het algemene secretariaat van UPA in Valencia, Rafael Cervera, is voor dit seizoen ook goed. "Er is alleen nog fruit over in de kamers. Alle geëxporteerde kaki van goede kwaliteit wordt verkocht voor concurrerende prijzen."

Bron: fyh.es
Publicatiedatum: