Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinere aardappeloogst in Egypte

De Egyptische aardappeloogst van vorig jaar was groot en het aanbod heeft het moeilijk gemaakt voor telers om van hun product af te komen. Dit jaar wordt verwacht dat de oogst significant kleiner zal zijn. Hoewel dit zal zorgen voor betere binnenlandse prijzen, zullen de exportprijzen waarschijnlijk laag blijven.

Een van de problemen op de exportmarkt is de wereldwijd dalende vraag naar verse aardappelen, legt Hesham El Naggar van Daltex in Egypte uit. Hoewel de aardappelconsumptie blijft toenemen, komt deze groei voornamelijk door de toenemende vraag naar producten met verwerkte aardappelen, zoals patat frites, chips en kant-en-klaarmaaltijden. Nu er veel vers aanbod nog op de wereldmarkt aanwezig is, blijven buitenlandse markten moeilijk toegankelijk.



"Elk land beschermt zijn telers en vermindert het aantal aan import dat ze ontvangen, omdat ze neigen de binnenlandse productie te consumeren," zegt Hesham. Hier is sprake van in alle Europese landen, waar kopers de voorkeur hebben voor Europese aardappelen.

Strenge regelgeving voor in te voeren producten in de EU beperkt ook wat er geëxporteerd wordt. Egyptische telers hebben zich moeten aanpassen aan veranderende standaarden voor voedselveiligheid en productie. Hoewel Hesham benadrukt dat Daltex zich al geruime tijd heeft gefocust op deze veranderende voorwaarden, betekent meer regelgeving toch meer obstakels waar exporteurs mee om moeten gaan.



"Omdat het steeds moeilijker wordt om aan Europese vereisten tegemoet te komen, gaan de productiekosten omhoog," zegt Hesham. "Dus moet je je efficiëntie verbeteren, uitval verminderen en de opbrengst vergroten. Je moet ook zoeken naar nieuwe rassen." Naast betere opbrengsten en verbeterde weerstand tegen ziekten, hebben nieuwe aardappelrassen ook een functie op het gebied van marketing. Daltex exporteert naar Europa, Azië en het Midden-Oosten. Veranderende smaken vereisen constante verbetering van de aardappelsoorten die beschikbaar voor aanschaf zijn.

Opkomende aardappelproducent als India, Pakistan en Bangladesh hebben misschien niet de mogelijkheden om de markt te verzadigen, maar Hesham gelooft dat deze landen uiteindelijk hun teelttechnieken zullen verbeteren en nog meer bij zullen dragen aan het wereldwijde aanbod van aardappelen.


"We benaderen de markt voorzichtig," zegt Hesham. "We hebben de volumes in Egypte verminderd, zodat we een sterkere lokale markt hebben. Maar ik denk niet dat we in staat zullen zijn om hogere prijzen in Europa te krijgen." De jaarlijkse productie van Daltex is ongeveer 300.000 ton, waarvan 200.000 ton bestemd is voor export. Met de verminderde vraag naar versproducten weet Hesham dat zijn bedrijf elke manier mogelijk moet benutten om die 300.000 ton te verkopen.

"Als bedrijf bewegen we ons altijd vooruit. We besparen meer water, breiden de productie uit in nieuwe gebieden die niet zoveel gewasbeschermingsmiddelen vereisen. We maken gebruik van zonne-energie en we nemen veel stappen voor het verbeteren van de gezondheid. We hebben ook een biologische lijn en hoewel de groei van biologisch langzaam is, is deze wel stabiel."

Voor meer informatie:

Hesham El Naggar
Daltex Corp. (Egypt)
Tel: +20 233050505
Mob: +20 127888270
Email: hesham.elnaggar@daltexcorp.com
www.daltexcorp.com
Publicatiedatum: