Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenmarkt onder druk: Spanjaarden vragen om hulp

Een Frans-Spaans-Italiaanse tomaten-samenwerkingsverband heeft twee brieven gestuurd naar de Europese Commissie. Enerzijds over de moeilijke situatie op de tomatenmarkt en anderzijds om de gevolgen te benadrukken van de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie om de handel in landbouwproducten met Marokko ten aanzien van producten uit de Westelijke Sahara op te schorten. Ze zijn ook nog eens bang dat de Turkse productie op de Europese markt belandt nu ook deze niet meer naar Rusland mag.

De Spaanse delegatie van de Groep hebben de Commissie verzocht om ineenstorting van de Europese tomatenmarkt te voorkomen. Deze staat zwaar onder druk door het bestaande Russische verbod op de Europese export en het Russische veto met betrekking tot Turkse zendingen. Tomaten waren de belangrijkste door Turkije naar Rusland geëxporteerde groenten. De Contactgroep is bezorgd over de mogelijke gevolgen voor de Europese tomaten als de Turkse productie naar de EU wordt omgeleid.

Ze hebben ook hun verzoek herhaald om de methode aan te passen die wordt gebruikt om de waarde van de Marokkaanse tomatenimport te berekenen en twee invoerwaarden vast te stellen: één voor ronde tomaten en één voor cherrytomaten. De bestaande berekeningsmethode bemoeilijkt een behoorlijke controle van de Europese tomatenmarkt en belemmert de bescherming tegen ongereguleerde import uit Marokko.

De uitspraak van het Hof van Justitie van de EU in zaak T-512/12 ontbond het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Marokko. De Groep wees de Commissie erop dat voor de toegenomen tomatenimport en andere producten uit de Westelijke Sahara de algemene invoerprijs en bijbehorende douanetarieven verschuldigd zijn. In deze zin hebben zij de EU-autoriteiten gevraagd om op correcte toepassing van de wet toe te zien. De herkomst van tomaten zal waarschijnlijk door middel van speciale etikettering worden gecontroleerd om Marokkaanse producten van die van de Westelijke Sahara te onderscheiden.

Bron: fepex.es
Publicatiedatum: