Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frutas Exoticas

Rambutan, een harige lekkernij uit Honduras

"Goede dingen komen in kleine hoeveelheden. Of rare verpakkingen moet ik zeggen," aldus Byron Cole van Frutas Exoticas in Honduras. Dit familiebedrijf exporteert rambutan sinds het begin van 2000.



"We hebben drie plantages met in totaal 60 hectare aan land beschikbaar voor de teelt. Daarnaast hebben we twee magazijnen, die zorgen voor een snelle behandeling van het fruit om dit vlug door te kunnen sturen naar het vliegveld. Onze voornaamste markten zijn altijd de VS en Canada geweest met meer dan 300.000 kilo aan export. We zijn onlangs ook begonnen met het exporteren naar Nederland, Frankrijk en Italië door middel van luchtvracht. We zouden willen dat meer mensen in de EU dit exotische fruit zouden ontdekken en zo kunnen ervaren waar duizenden mensen elk jaar al van genieten," vervolgt Byron.

Hij legt uit dat hun seizoen in augustus begint en eindigt in december. De laatste twee jaar merkte hij echter dat klimaatveranderingen invloed hebben op deze patronen. "In 2015 begon het seizoen bijvoorbeeld pas vanaf laat in oktober in plaats van in augustus. We hebben te kampen gehad met eend droogte in Honduras, die deze vertraging veroorzaakte. Dit zet niet alleen druk op de rambutanbomen en het fruit, maar ook op de financiële status van bedrijven zoals die van ons, waarvan het inkomen afhankelijk is van een omzet, die een keer per jaar plaatsvindt. Desalniettemin verbeterde het weer met het einde van 2015 en konden bestellingen geleverd worden. We geloven dat het seizoen van 2016 niet zo beïnvloed zal worden door el niño. Aan de positieve kant heeft deze droogte ons gedwongen om meer efficiënt te zijn en sindsdien zijn nieuwe manieren ontwikkeld om fruit te verwerken."

Frutas Exoticas zal aanwezig zijn op Fruit Logistica dankzij samenwerking met het Nederlandse CBI-bureau, dat promotie uitvoert voor ontwikkelingslanden en een export-coachingprogramma uitvoert. "Ik vind dat altijd frappant. Bijvoorbeeld tijdens mijn eerste keer Fruit Logistica benaderde een Duitse mevrouw onze stand en vroeg ze direct "Wat is het dat je verkoopt? Fruit of dozen?". Ik deed snel een rambutan open en nadat ze haar angst overwon dat de rambutan haren heeft in plaats van doornen, nam ze het in haar hand en proefde ze het fruit. Ze zei dat ze nooit had geweten dat het zulk lekker fruit is. Het ziet er alleen raar uit. Ze liep weg met een glimlach en een paar rambutans om aan haar vrienden te laten proeven."


Voor meer informatie:
Byron Cole
Frutas Exoticas S. de R.L.
Honduras
T: +504 2556 6108
E: frutas.exoticas.hn@gmail.com
www.hondurasexotics.com
Publicatiedatum: