Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
2000 telers vernietigen hun oogst

Jordaanse tomatentelers voeren opnieuw actie

Zoals op 21 januari al bericht werd, hebben Jordaanse tomatentelers een deel van hun oogst vernietigd uit protest tegen de verliezen die zij lijden. Telers zijn echter opnieuw actie gaan voeren. In de Jordaanvallei hebben zo'n 2000 telers wederom hun oogst vernietigd om hun woede over de situatie te uiten. Zij zijn van mening dat hun gewassen niet winstgevend meer zijn als gevolg van lage binnenlandse prijzen en de beperkte exportmogelijkheden naar omringende landen.

Teler Emad Zakariya legt uit dat hij zo'n €12.938 heeft geïnvesteerd in zijn onderneming en tot op heden slechts €1.293 heeft verdiend. Hij vraagt zich of hoe hij met deze inkomsten zijn schulden ooit af zal kunnen lossen.

Zuhair Jweihan, voorzitter van de Jordaanse AFG- Exporteurs en -Telers Associatie, vertelt dat een kist tomaten verkocht wordt voor €41,40 tot €64,69 en omschrijft de huidige situatie als 'rampzalig'. 

"Exporteren is moeilijk omdat onze voornaamste afzetmarkten Syrië en Irak zijn. Vanwege de situatie is de distributie naar deze landen problematisch."

Jweihan vertelt dat er voorheen zo'n 400.000 ton tomaten op de Syrische en Iraakse markt afgezet werd.

Vanwege de uitgebreide visumprocedures wordt de export naar de Golfstaten eveneens bemoeilijkt.

Nimer Haddadin, van het ministerie van Landbouw, legt uit dat meer sectoren nadeel ondervinden van de gesloten grenzen.

"De regering doet haar uiterste best om de telers te steunen en nieuwe markten te zoeken, zoals Rusland. Afgelopen weekend werd respectievelijk 700 en 1.100 ton tomaten naar de Golfstaten geëxporteerd," aldus Haddadin.



Bron: jordantimes.com
Publicatiedatum: