Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Op zoek naar nieuwe markten'

Egypte verviervoudigde AGF-export in 10 jaar tijd

Ali Issa, voorzitter van de Egyptische AGF-export Raad, heeft bekend gemaakt dat het land zijn AGF-export de laatste 10 jaar heeft verviervoudigd. De waarde van de export bedraagt inmiddels €1,9 miljard, vergeleken met €485 miljoen in 2005. Issa geeft aan dat de agrarische sector op dit moment de voornaamste aanjager is van de economische ontwikkeling in Egypte.

Issa vertelt dat de sector, ondanks de problemen waar deze mee te maken heeft, jaarlijks 12% tot 13% bijdraagt aan de BBP. Nu de staat zijn subsidiëring afbouwt, heeft de sector te maken met stijgende productiekosten: tussen de 20% tot 25%.

Hij legt uit dat de regering aanzienlijk minder belangstelling toont in de AGF-sector. "De investeringen van de regering in de sector vertegenwoordigen slechts 2% van de totale overheidsinvesteringen en dat terwijl de sector 28% meer arbeidsintensiever is dan overige sectoren."

De leningen van deze sector bedragen 2% tot 3%. Dit is volgens Issa te danken aan het feit dat investeringen in de sector meestal voor de lange termijn zijn. Investeerders hopen echter dat de sector verder zal groeien. De staat heeft een grootschalige project aangekondigd om een half miljoen hectare te ontginnen voor agrarisch gebruik. In totaal werd al 4046 hectare in gebruik genomen in het district Farafra.

In 2015 bereikte de Egyptische citrusexport wereldwijd de eerste plaats en exporteerde deze zo'n 1,2 miljoen ton, gevolgd door Spanje met een jaarlijkse citrusexport van 1 miljoen ton.

De Raad werkt hard aan uitbreiding op nieuwe markten, met name in China. Het zal echter wel even duren voordat Egypte zich een plaats weet te verwerven op deze markten vanwege de grote concurrentie.

De Export Raad was voor de eerste keer aanwezig op de Fruit Logistica beurs. Issa geeft aan dat het de eerste keer is dat Egypte eregast zal zijn op het evenement. Hij verwacht dat dit de aandacht van diverse nieuwe markten zal trekken wat het betreden van nieuwe markten voor Egyptische exporteurs mogelijk makkelijker maakt.

De Raad wil de AGF-export dit seizoen met 7% tot 10% uitbreiden door te leveren aan Afrikaanse en Aziatische markten. De Chinese markt is sinds 2015 open voor de citrusexport en er wordt gewerkt aan de export van druiven en suikerbieten. Issa legt uit dat de quarantaineprocedures in China minder tijdrovend zijn dan die in andere landen.

Lees het hele artikel op dailynewsegypt.com, klik hier/here.

Bron: dailynewseqypt.com
Publicatiedatum: