Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijk verkocht in december 2.800 ton appelen

Bij het appelvoorraadonderzoek dat in Oostenrijk is uitgevoerd bleek er op peildatum 1 januari 2016 sprake te zijn van een appelvoorraad van 119.920 ton. Daarmee waren er 4,8 procent minder appelen in de bewaring dan op dezelfde datum een jaar eerder. De afzet bedroeg in december 12.806 ton.



Gekeken naar de afzonderlijke rassen viel de voorraad van Golden Delicious met 39.216 ton kleiner uit dan vorig jaar. In 2015 was er op 1 januari namelijk nog meer dan 46.200 ton van dit ras beschikbaar. Bij Gala appelen verliep de ontwikkeling iets anders. Hiervan was op 1 januari nog 20.907 ton voorhanden, 4.500 ton meer dan in 2014. De voorraden van Braeburn en Idared lagen ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar. Van het ras Jonagold lag er op 1 januari nog 7.468 ton opgeslagen, bijna 1.000 ton minder dan vorig jaar.

Van biologische appelen was er op 1 januari nog 10.530 ton beschikbaar, waarmee de voorraad 13% groter uitviel dan vorig jaar. Talrijke acties in de levensmiddelenhandel moeten ervoor zorgen dat de appelvoorraden snel afnemen. De ontwikkeling van de groothandelsprijzen verliep zeer verschillend. Boskoop, Braeburn en Fuji konden vergeleken bij de voorgaande maand hun prijzen niet vasthouden. Bij Elstar en Golden Delicious bleef de prijssituatie stabiel. Vergelijkt men de prijzen met vorig jaar dan is er nog geen duidelijke tendens te zien. De prijzen van de afzonderlijke rassen liggen zowel onder als ook boven de prijzen in 2015. Dat wisselt per ras.



EU-voorraad op zelfde niveau als vorig jaar
In de EU bedroeg de opgeslagen voorraad op 1 januari 4,3 miljoen ton appelen en daarmee werd bijna het niveau van het zeer goede oogstjaar 2014 bereikt.

Bron: Agrarmarkt Austria (www.ama.at)
Publicatiedatum: