Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De markt is sterk en de rand staat zwak"

Zuid-Afrika: goede vooruitzichten voor granaatappelseizoen

Binnenkort begint het granaatappelseizoen in Zuid-Afrika en is het een drukke tijd in de boomgaarden. Het is ook rond deze tijd dat het fruit het meest kwetsbaar is voor ongedierte. "Alles ziet er goed uit, maar je kunt het niet zeker weten tot je het fruit van de bomen haalt," zegt Brent Geddes van Pomona. "Granaatappelen worden niet heel erg beïnvloed door de droogte die de andere fruitsoorten momenteel aantast. De telers zijn in staat om te tappen uit boorputten om het fruit te irrigeren en wij zijn in staat geweest om water op de bomen te houden."

Granaatappelen zijn afkomstig uit Afghanistan, dus kunnen de planten goed tegen hitte. Het fruit kan daarentegen in heet weer last hebben van zonnebrand. Fruitontwikkeling vindt plaats tussen 25 °C en 30 °C, maar Geddes zegt dat er veel dagen geweest zijn waarop de temperatuur boven de 30 °C uitkwam. De planten verbruiken dus nu energie om simpelweg in leven te blijven in plaats van om het fruit te ontwikkelen zoals ze dat op dit moment zouden moeten doen.



Kleinere maten

"Als gevolg hiervan zal het fruit iets kleiner dan normaal zijn en zal het langer duren voor het rijp is. Het seizoen zal een paar weken later zijn dan vorig jaar," aldus Geddes. Pomona teelt granaatappelen in de regio van Malmesbury area, ten noordoosten van Kaapstad. Met 100 hectare is het de grootste teler van Zuid-Afrika. Het bedrijf heeft in de afgelopen twee jaar niet uitgebreid. "We focussen ons op dit moment op wat we hebben. De markt is sterk en de rand staat zwak, dus het ziet er voor dit seizoen goed uit. Als we een goed jaar hebben, kunnen we hopelijk meer investeren in onze bedrijfsvoering, meer hectare aanplanten of investeren in een magazijn."

Europa
De belangrijkste markten van Pomona zijn Europa en het Verenigd Koninkrijk. Dit zijn traditionele exportmarkten voor Zuid-Afrika, dus zijn de infrastructuur en scheepsroutes welbekend. Maar andere markten groeien nog, zoals het Midden-Oosten, Hong Kong en Canada. China is nog steeds afgesloten voor Zuid-Afrika, maar Pomona heeft een partnerbedrijf in Hong Kong waar fruit naartoe kan worden geëxporteerd.

Chinees wil sap
Granaatappelen zijn erg populair in Azië. Dit geldt vooral voor China, dat samen met India de meeste granaatappelen in de wereld heeft. Deze landen zijn grote producenten van granaatappelen hoewel China niet exporteert. De Chinese consument houdt volgens Geddes ervan om granaatappelsap te drinken voor en na een bezoek aan de bioscoop. Een Chinees bedrijf dat 1000 bioscopen bezit, heeft sapmachines gekocht voor zijn bioscopen en heeft interesse in Pomona's granaatappelen.

"We verpakken al ons fruit als geheel. Kwalitatief hoogwaardig fruit wordt verpakt in dozen van 4 kg voor supermarkten. Fruit voor verwerking gaat naar verschillende exportlanden en het fruit met de minste kwaliteit wordt gebruikt voor sap," zegt Geddes. Het percentage aan fruit in elke klasse is afhankelijk van de individuele fruitkwaliteit per seizoen, maar over het algemeen is 40% kwalitatief hoogwaardig, is 30% tot 35% bestemd voor verwerking en 25% bestemd voor sap.

Wat concurrentie op de exportmarkt betreft produceren alleen Peru en Chili granaatappelen op hetzelfde moment als Zuid-Afrika. India is de grootste exporteur, maar dat land is praktisch klaar als het seizoen in Zuid-Afrika begint. Geddes beseft echter dat dit zou kunnen veranderen als opslagtechnologieën verbeteren.

Voor meer informatie:
Brent Geddes
Pomona
Tel: +27 82 876 0858
Email: brent@pomegranatesdirect.com
www.pomegranatesdirect.com
Publicatiedatum: