Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Italiaanse kasteler wil telen in Rusland

Turkije verliest 11 miljard dollar aan boycot

De Turkse economie loopt dit jaar 11 miljard dollar mis door de Russische boycot, berekende een Turks onderzoeksbureau. Een Italiaanse kasteler wil een slateeltbedrijf opzetten in Krasnodar. Het bedrijf exporteerde de afgelopen jaren naar Rusland maar die handel ligt nu stil door de boycot. Enkele Moldavische exporteurs die verdacht worden van smokkel hangt een boycot boven het hoofd. De Russische inspectie doet een onderzoek. Op de Krim eindigt het seizoen lokale producten waarschijnlijk eerder. Door de uitvallende elektriciteit vallen ook koelmotoren uit.

Turkije verliest 11 miljard dollar aan boycot
Uit een onderzoek van het Turks Sociaal, Economisch en Politiek Onderzoeksbureau (TÜSES) verliest Turkije dit jaar 11 miljard dollar aan economische verliezen. Het grootste deel van dit verlies komt voor rekening van de voedselexport. Andere sectoren die getroffen zullen worden, zijn: toerisme, bouw, vastgoed en de retail. Ruim 28 procent van de Turkse groenten, fruit en witvleesexport gaat naar Turkije, goed voor 1 miljard dollar aan opbrengst. De export naar Rusland heeft een groter aandeel in de Turkse export dan de invoer uit Turkije aan aandeel heeft in de Russische invoer. Rusland is de vierde belangrijkste bron van de kapitaalstroom Turkije in, na Spanje, de VS en Nederland.



Vrachtvervoer Rusland-Polen aan banden
Het vrachtverkeer tussen Rusland en Polen wordt wellicht uitgesteld. Polen weigert nieuwe regels van de Russische douane te volgen, liet de Russische minister van Transport weten. De nieuwe regels zijn gericht op strengere controle van Russische permits voor goederen uit andere landen. Polen weigert deze regels te volgen.

Italiaanse teler start slateelt in Krasnodar
Sinds de boycot tonen steeds meer Europese bedrijven interesse in openen van ondernemingen in Rusland. Het Italiaanse Floriano Mirro is een van die bedrijven, schrijft Fruit News. De kasteler exporteerde al 15 jaar naar de Russische markt tot de boycot de handel stillegde. Nu wil het bedrijf een eigen teelt opzetten in de regio Krasnodar. Het bedrijf investeert 2 miljoen euro in een areaal van 30 tot 35 hectare. Het bedrijf heeft vertrouwen in de Russische markt. Eind februari moeten alle documenten ondertekend zijn.

Russische importeurs kiezen voor Marokkaans citrus
Russische importeurs vervangen Turks citrus met Marokkaans product. Een importeur vertelde FreshFruitPortal optimistisch te zijn over het citrus uit het Noord-Afrikaanse land. De importeur zegt plannen te hebben om een pakstation in Marokko te openen. Aan de andere kant maken Marokkaanse exporteurs zich zorgen, vooral over de wisselkoers. De boycot van Turkije was een positieve ontwikkeling, maar de koersval van de roebel bemoeilijkt de situatie.

Moldavische exporteurs verdacht van smokkel
Enkele Moldavische exporteurs worden er door Rusland van verdacht illegale producten uit de EU te hebben uitgevoerd naar Rusland. Deze handelaren hangt een boycot boven het hoofd. De Russische inspectie stuurt controleurs naar de bedrijven. Afgelopen najaar versoepelde Rusland de boycot van Moldavië.

Rusland investeert in industriezone Suezkanaal
Het Kremlin overlegt deze dagen met Caïro over een investering in een industriële zone die langs het vernieuwde Suezkanaal moet verrijzen. De zone moet onder andere een logistiek centrum krijgen. De twee landen overleggen over de mogelijkheden.

Elektriciteitsproblemen slecht voor AGF in opslag Krim
Telers op de Krim zien met lede ogen de kwaliteit van de groenten en fruit in de opslag achteruit gaan. Het door Rusland geannexeerde eiland kampt al maanden met problemen rond de elektriciteitsvoorziening. Door de onregelmatige spanning op het net vallen koelinstallaties uit. Die onderbrekingen pakken negatief uit voor de kwaliteit. Telers verwachten meer groenten en fruit op de markt te brengen, waardoor het seizoen op het eiland eerder afloopt dan gepland.

Wijst Poetin terecht op positieve effecten zwakke roebel?
Terwijl de waarde van de roebel vorige week tot een diepte punt in de recente geschiedenis daalde om vervolgens in een paar uur weer op te krabbelen, sprak Poetin over de voordelen van een goedkope roebel. In het algemeen wordt een devaluerende munt als een alarmbel gezien. Toch laten ook de economische theorieën ruimte voor een positievere blik op een goedkope munt.
Door de lage koers van de roebel is de import vorig jaar tussen januari en november met 107 miljard dollar gedaald, of 37,7 procent, ten opzichte van 2014. Dit betekent een kans voor Russische bedrijven die deze gaten in de markt kunnen vullen. Daarbij spelen echter twee factoren in het nadeel van deze gedachte. Russische consumenten houden de hand op de knip. In het algemeen wordt er minder geconsumeerd. Daarnaast moet veel van de technologie die nodig is om de productie op te schroeven geïmporteerd worden. Dat is door de lage roebel duur.

Ook op de wereldmarkt zou Rusland een concurrentievoordeel moeten opleveren op de wereldmarkt. Voor veel producten geldt echter dat ze niet direct markttoegang hebben tot exportmarkten. De belangrijkste exportmarkten, voormalige Sovjetrepublieken, staan er economisch gezien ook niet heel positief voor. Olieproducerende landen als Kazachstan en Azerbeidzjan lijden net als Rusland onder de lage olieprijs.

Een sector die wel direct profiteert van de lage koers is het toerisme. Bedrijven in deze sector zagen in de afgelopen 18 maanden de omzet met 30 procent stijgen. Voor toeristen uit het buitenland is Rusland een spotgoedkope vakantiebestemming geworden. Het aantal toeristen steeg in 2015 met 20 procent ten opzichte van 2014. Vooral Chinese toeristen brachten vaker een bezoek aan Rusland. Daarnaast blijven veel Russen dit jaar waarschijnlijk in eigen land. De regering heeft reizen naar Egypte en Turkije beperkt en niet iedereen kan zich een vakantie naar een andere bestemming over de grens veroorloven.

Oekraïne wil meer export Georgië
De Oekraïense regering liet weten de export naar Georgië te willen opschroeven. In de eerste elf maanden van vorig jaar kwam die uit op 196 miljoen dollar. Georgië is een economisch strategische partner voor Oekraïne. De totale handel tussen de landen had vorig jaar in de eerste elk maanden een waarde van 230 miljoen dollar. Georgië voerde vooral fruit en noten (2 mln dollar) en groenten (1,7 mln dollar) uit.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.