Duitsland: Nicola is 'aardappel van het jaar' 2016
Beschrijving van het ras
Nicola is een kruising tussen het ras 'Clivia' en een wilde vorm van de aardappel. Ze is vastkokend en heeft geel vruchtvlees, wat tot op de dag van vandaag een gewild kenmerk bij aardappelen is. Zelfs bij het koken behoudt Nicola haar gele kleur. De aardappel smaakt mild en heeft een zeer fijne consistentie. Het is een allrounder in de keuken die ook in de schil gekookt of gebakken mooi in vorm blijft.
Telers zijn blij met het feit dat Nicola een ongecompliceerd ras is. Ook bij moeilijke groeiomstandigheden bereikt ze relatief betrouwbare oogsten en een goede kwaliteit. In de biologische landbouw wordt Nicola vanwege haar robuustheid en goede smaak graag geteeld, ook vandaag nog, zo'n 45 jaar na de eerste teelt.
Wie heeft de 'aardappel van het jaar' gekozen?
De 'aardappel van het jaar' wordt elk jaar gekozen door vertegenwoordigers van de werkgroep 'Kartoffel des Jahres'. Zij kunnen kiezen uit aardappelrassen die vrij nageteeld mogen worden, omdat ze ouder dan 30 jaar zijn. Honderden overwegend regionale rassen voldoen hieraan. Een criteria voor de keuze is dat het ras zichzelf al bewezen moet hebben. Dat kan zijn door middel van een bijzondere resistentie tegenover ongedierte, een bijzondere karakteristieke smaak of - zoals bij Nicola – een bijzondere teeltwaardigheid. Het doel van de onderscheiding is om mensen bewust te maken van de vele aardappelrassen die er zijn buiten de massaal geproduceerde rassen.
Meer informatie:
Wilfried Stegmann
Woordvoerder van de werkgroep 'Kartoffel des Jahres'
Tel. +49-(0)173-2492
w.stegmann@blaue-kartoffeln.de
Bron: vern.de