Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lidl US misschien bedreiging voor Delhaize | plannen van Edeka en Kaiser's onthuld

Leveranciers klagen over oneerlijke eisen van supermarktketens

Tesco's onderzoek over omgang met leveranciers verspreidt zich misschien naar andere supermarkten
Dat is de conclusie die gesteld wordt in een onderzoek door Christine Tacon. Tacon is de regelgever die verantwoordelijk is om ervoor te zorgen dat de grote Britse supermarktketens geen misbruik maken van hun leveranciers. Haar onderzoek naar Tesco, dat in oktober 2014 bekend maakte dat het bedrijf zijn winst had overdreven met £263 miljoen (€346 miljoen), door een overschatting van het geld te maken dat de keten zou krijgen van zijn leveranciers. 
Klik hier om verder te lezen op esmmagazine.com)

Lidl US misschien bedreiging voor Delhaize
Volgens analisten van Barclays kan de geplande aankomst van Lidl in de VS een probleem zijn voor de Food Lion-winkels van Delhaize, al is Delhaize wel goed gepositioneerd om terug te vechten. Het rapport zegt ook dat de impact beperkt kan blijven, omdat Delhaize heeft bewezen zichzelf te kunnen handhaven tegen discounters, zoals in Servië, Roemenië en België. Het bedrijf zou in staat moeten zijn hetzelfde in de VS te doen, waar Food Lion sterkere like-for-like-resultaten heeft dan zijn concurrent Walmart. (retaildetail.eu)

Whole Foods-consumenten ontevreden over prijzen
Aandelen van Whole Foods daalden 5 dollarcent nadat een analist de biologische supermarktketen degradeerde tot "ondermaats", wat op Wall Street een eufemisme is voor "verkopen". Kelly Bania van BMO Capital Markets verlaagde haar gradering van het bedrijf, nadat een enquête onder meer dan 1000 Whole Foods-consumenten. Meer dan 70% vertelde haar dat ze niets gemerkt hebben van veranderingen in prijzen bij Whole Foods in de afgelopen drie maanden, hoewel het bedrijf had aangegeven zijn prijzen te verlagen om beter te concurreren met andere supermarkten.
Klik hier om verder te lezen op 5newsonline.com.

Whole Foods omhoog in ranglijst van best verkopende supermarkten

Ondanks de teleurstellende resultaten van Kelly Bania van BMO Capital Markets en de recente problemen in het inspelen op veranderende consumententrends en toegenomen concurrentie, is Whole Foods omhoog gegaan in de nationale ranglijst van best verkopende retailers en groothandelaars in de VS en Canada. Whole Foods steeg van de 19de naar de 18de plaats op de jaarlijst, die werd samengesteld door het vakblad Super Market News. (bizjournals.com)

Minister vertraagt plan van Edeka om Kaiser's over te nemen

De Duitse minister van Economische zaken Sigmar Gabriel heeft het besluit van Edeka vertraagd om de supermarktketen Kaiser's over te nemen, dat nu nog in bezit is van de retailgroep Tengelmann. Beide partijen hadden aangegeven meer tijd nodig te hebben om te reageren op de eis van de minister dat alle banen vijf jaar gegarandeerd zouden blijven. De deadline van 14 dagen om op deze eis te reageren is al verlopen. (euronews.com)

Rusland: X5 heeft groei in jaaromzet van 27%

De Russische X5 Retail Group heeft een groei van 27,3% bereikt in zijn jaaromzet voor 2015. Dit is de snelste groei van de onderneming sinds 2011. X5 beheert de ketens Pyaterochka, Perekrestok en Karusel en had een netto omzet van €2,02 miljard in 2015, wat een record voor de onderneming is. CEO Stephan DuCharme zei: "Ondanks een uitdagende economische omgeving, hebben we sterke prestaties geleverd in 2015 en groeiden we sneller dan het marktgemiddelde binnen de Russische supermarktsector." (esmmagazine.com)

Pyaterochka stimuleert groei X5
De discountketen Pyaterocha presteerde beter dan de andere formats van X5, met een like-for-like omzetgroei van 16,7% (3,6% aan winkelverkeer en 13,7% per winkelwagen). De groei werd gestimuleerd door nieuwe vestigingen, samen met een succesvolle herinrichting van bestaande locaties. Pyaterochka renoveerde 1.411 winkels in 2015, wat betekent dat meer dan 70% van de vestigingen van Pyaterochka nu opereren onder het nieuwe concept. (igd.com)

Canada: Metro doet proef met online supermarkt in Quebec
Metro-consumenten in Quebec kunnen later dit jaar online hun boodschappen bestellen, als de supermarktketen een proef met online dienstverlening begint. Het in Montreal gevestigde bedrijf weigerde details te geven wegens concurrentie, zoals locaties en of de bestellingen aan winkels geleverd zouden worden. CEO Eric La Fleche zei echter dat hij niet gelooft dat Metro in het nadeel staat, gezien een zelfde soort dienstverlening pas net begonnen is bij concurrenten Loblaw en Sobeys. "Ik denk niet dat er een significant deel van de omzet van voedingsmiddelen vandaag de dag online plaatsvindt," zei hij. (thestar.com)

Metro verbetert winst met 24%

Metro ad een winst van CAD$139,8 miljoen (€91,2 miljoen) in het kwartaal tot 19 december. Dat is 24,3% meer dan het jaar ervoor. Metro zegt dat de vergelijkbare winkelomzet 2,8% omhoog was gegaan en dat de gehele omzet voor zijn eerste fiscale kwartaal gestegen was met 4,3% tot CAD$2,96 miljard (€1,93 miljard). (thestar.com)

Hoge prijzen dwingen Canadezen vaker naar discounters te gaan
Een toenemend aantal Canadezen consumenten verruilen het bezoek aan een duurdere conventionele supermarkt voor een lokale discount-supermarkt. Dit gebeurt uit vrije wil of uit noodzaak omdat de economie tekenen van verslechtering vertoont. "Er is een beetje sprake van verschuiving naar discount in een moeilijkere markt. Dat hebben we gemerkt," gaf Metro-CEO Eric La Flèche toe. De daling van de koers van de Canadese dollar heeft ook de prijzen van producten laten stijgen met 13,3%, waardoor het voor veel supermarkten moeilijk wordt om een balans te vinden in het bevoorraden van hun afdelingen, zonder dat ze de consumenten wegjagen. (globalnews.ca)

Australië: leveranciers klagen over oneerlijke eisen van supermarktketens

De voormalig CEO van een grote supermarktleverancier zegt dat Coles en Woolworths misschien gebruik maken van gevoelige marktinformatie die ze van producenten eisen om hun eigen huismerken meer succesvol te maken. De mededingingsautoriteit heeft al aangegeven een oogje in het zeil te houden. De twee grote supermarktketens vragen leveranciers om stijgingen in groothandelsprijzen te rechtvaardigen door gedetailleerde informatie te geven over de kosten van hun grondstoffen en andere kosten. (smh.com.au)

Amazon investeert US$250 mln in Indiase tak

Amazon gaat US$250 miljoen (€230 miljoen) inveseren in zijn Indiase tak Amazon Seller Services. Dit zal de grootste kapitaalinvestering zijn sinds het bedrijf op de Indiase markt actief werd in 2014. De investering dient om uitbreidingsplannen te financieren en om Amazon te helpen om een marktaandeel in te nemen van zijn grootste concurrenten, Flipkart and Snapdeal. (igd.com)

Canada: Sobeys en Safeway combineren winkelflyers
Vanaf 29 januari zullen Sobeys en Safeway hun flyers combineren en deze produceren voor beide winkels. De verandering heeft effect op vestigingen in West-Canada (globalnews.ca)

Metro ziet groeimogelijkheden in Portugal
De Duitse retailer Metro Group blijft investeren in Portugal, ondanks dat er 215 banen werden gesaneerd in 2015 als onderdeel van een herorganisatie van de bedrijfsvoering. Philippe Palazzi van Metro Cash & Carry International zei dat Portugal een strategische markt met veel potentieel is en voegde toe dat het bedrijf zich focust op natuurlijke groei, maar ook uitkijkt naar investeringsmogelijkheden. 
(esmmagazine.com)




Publicatiedatum: