Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder afzet Pools appelsapconcentraat

De Poolse export van appelsapconcentraat is gedurende de eerste 4 maanden van het seizoen 2015-2016 met 9% gedaald naar 84.000 ton. De lagere buitenlandse afzet wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een verminderde export naar Canada, (- 2000 ton) en Rusland. Ook de export naar de Verenigde Staten is de laatste maanden afgenomen.

De zwakke positie van de Euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar heeft de concurrentiepositie van Europees appelsapconcentraat verbeterd. De vraag vanuit de Verenigde Staten blijft echter laag vanwege de hogere prijs van Europees concentraat en de grote aanvoer vanuit China. Uit cijfers van Foodnews blijkt dat de Verenigde Staten de de laatste maanden grotere volumes uit China importeren. In de periode van juli tot november bedroeg het importvolume 116.000 ton, 62% meer dan het jaar daarvoor.

De export naar Rusland, dat voorheen één van de grootste afnemers van Pools appelsapconcentraat buiten de EU was, nam met 20% af naar 3.900 ton. De hogere prijs van het concentraat en de zwakke roebel zijn hier de oorzaak van. De lagere importvolumes Pools concentraat werden echter niet gecompenseerd door grotere importvolumes uit China, zoals dit in de Verenigde Staten het geval was. De export van China naar Rusland bedroeg in de eerste vijf maanden van het seizoen 2015-2016 minder dan 26.000 ton. Dit is een afname van 34% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Uit gegevens van Eurostat blijkt dat gedurende de eerste maanden van het huidige seizoen EU-landen meer appelsapconcentraat uit China importeerden. Duitsland importeerde 12.400 ton. Dit is negen maal meer dan een jaar eerder. De aanvoer van Pools appelsapconcentraat binnen de EU is met 7% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in het seizoen daarvoor naar een volume van 74.000 ton.




Publicatiedatum: