Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
België analyseert rentabiliteit aardappelteelt

Variërende opbrengsten aardappelen door krappe markt en weersomstandigheden

De Vlaamse overheid publiceert de rentabiliteits- en kostprijsanalyse van de aardappelteelt in Belgiƫ. Met een totale productiewaarde van ongeveer 223 miljoen euro beslaan aardappelen in 2014 van alle AGF-producten 47% van de eindproductiewaarde. Het areaal aardappelen in Vlaanderen is bijna 45.000 ha.

Volgens onderzoek van De Regt E. & Deuninck J., 2010 is rentabiliteit een van de uitdagingen in de akkerbouwsector. In vergelijking met niet-agrarische sectoren kan de akkerbouwsector minder invloed uitoefenen op de eigen situatie. Aan de kostenzijde worden de prijzen van productiemiddelen opgelegd, terwijl landbouwers aan de opbrengstzijde de verkoopprijs niet in de hand hebben. Het betreft een markt met veel aanbieders tegenover enkele afnemers en met fluctuerende productieniveaus als gevolg van schommelende arealen, weersinvloeden, ziekten en plagen. Daardoor kunnen de landbouwinkomens van jaar tot jaar nogal variƫren.

Alle cijfers en analyse zijn terug te vinden in het rapport van de Vlaamse overheid.
Publicatiedatum: