Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Minder Spaanse citroenen leidt tot hogere prijzen

CaliforniŽ verlengt seizoen mogelijk tot juni

Hoewel het seizoen pas in mei aanvangt zijn de vooruitzichten in Nieuw-Zeeland positief. In de CaliforniŽ is het seizoen verschoven naar een ander district, maar zijn de verwachtingen ook positief. Er wordt rekening gehouden met een langer seizoen dankzij de regen. In Latijns-Amerika is de situatie een stuk onzekerder. Ramingen voor ArgentiniŽ zijn nog niet beschikbaar, maar er zijn berichten over plantages die onder water gestaan hebben. In BraziliŽ zorgt de binnenlandse politieke en economische situatie voor onzekerheid en Colombia werd geweerd van de Amerikaanse markt. In Europa lijkt het beter te gaan. Vanuit Frankrijk, Duitsland en BelgiŽ komen positievere geluiden. Spanje heeft minder volume beschikbaar, waardoor de prijzen hoger liggen dan vorig seizoen. Ook in Zuid-Afrika lijken de vooruitzichten positiever. In de Oostkaap is regen gevallen, waardoor de reservoirs zijn aangevuld.

Nieuw-Zeeland verwacht goed seizoen
Dit jaar lijkt een goed jaar te worden voor de Nieuw-Zeelandse citroenenexport. De groeicondities zijn goed en de export markt positief. Het seizoen breekt aan in mei, dus echte voorspellingen zijn moeilijk te geven. Voor de Meyer citroenen ziet het er goed uit in de eerste ramingen. Er wordt gerekend op een stijging in volume tot twintig procent ten opzichte van vorig jaar. De Amerikaanse en Japanse markt tonen vooral interesse in dit ras. Deze twee markten vormen de ruggengraat voor de export. China is een opkomende markt. Het volume zal blijven stijgen met de nieuwe aanplant die in productie komt.Weer bepalend in AustraliŽ

De verschillende citrusteeltgebieden in AustraliŽ hebben vrijwel allemaal te kampen met weersinvloeden. In het noordwesten van Western Australia wordt rekening gehouden met een drogere zomer. In Queensland is het citrus beschadigd door hagelbuien. Sommige telers hebben twee hagelbuien te verduren gekregen in november en er wordt rekening gehouden met significante verliezen in volume en kwaliteit.

VS: goed seizoen komende maanden
Drie belangrijke leveranciers van citroenen voor de Amerikaanse markt zijn Mexico, Chili en Spanje. Het fruit dat momenteel wordt ingevoerd is volgens een importeur van gelijke kwaliteit als de binnenlandse teelt in CaliforniŽ, Florida en Arizona.
Het seizoen in CaliforniŽ is verschoven van de woestijn naar San Joaquin Valley. Dit seizoen viel tegen voor de woestijncitroenen met een lagere opbrengst en een mindere kwaliteit. Voor San Joaquin Valley ziet het seizoen er beter uit. Er is veel regen gevallen en er worden nog meer buien verwacht, dat is volgens een handelaar goed voor de oogst; een betere kwaliteit en dikkere maten. Daarnaast wordt het seizoen hierdoor verlengt. Normaal loopt het seizoen tot mei, maar door de regen kan dit verlengt worden tot juni. Op de korte termijn levert dat wel problemen op met de aanvoer. De oogst kan niet doorgaan als het regent.

Minder Spaanse citroenen leidt tot hogere prijzen
De volumes citroenen zijn dit seizoen 23 procent lager dan vorig jaar. Oorzaak ligt in de hittegolven en slechte weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen. Door deze lagere volumes ligt de Spaanse focus op de Europese markt, goed voor 90 procent van de afzet. Daarnaast is er export naar andere markten, waaronder Canada, BraziliŽ, Zuid-Afrika en het Midden-Oosten.
Voor de prijzen betekent het kleinere volume een opleving. Gemiddeld brengen de citroenen meer op dan vorig jaar. Dit seizoen liggen de prijzen rond de 60 cent per kilo, vorig jaar was dat nog 20 cent. In Oost-Europa ondervinden de Spaans exporteurs minder concurrentie uit Turkije. Turkije heeft ook minder volume en hogere prijzen. De Spaanse exporteurs zijn blij dat Rusland de Turkse citroenen ontziet in de boycot. De handelaren wachten nu op het moment dat het Turkse seizoen afloopt.
De temperatuur in Spanje is nog altijd onnatuurlijk hoog, boven de 20 graden Celsius, waardoor het seizoen voor de Primafiori waarschijnlijk eerder zal aflopen. Voor de Verna late is het nog onzeker hoe de kwaliteit en volumes beÔnvloed worden door de hogere temperatuur.

Franse import vooral uit Spanje
Het leeuwendeel van de citroenen in Frankrijk wordt ingevoerd vanuit Spanje. Voor de conventionele citroenen liggen de prijzen rond de 1,70 euro, de biologische zijn een euro duurder. Daarnaast is er enige aanvoer uit Turkije. Deze citroenen hebben eenzelfde prijsniveau als de Spaanse, maar de Franse handelaren hebben een voorkeur voor het Spaanse product.

BelgiŽ kijkt terug op goede start
Sinds begin oktober importeert BelgiŽ citroenen uit Spanje. Er was toen ruimte op de markt en het seizoen begon goed met hoge prijzen van rond de twee euro. Met de grotere aanvoer uit Turkije zette een prijsdaling in. Aan het begin van het seizoen viel de kwaliteit tegen, vertelt een importeur. De laatste tijd is de kwaliteit beter en verloopt de verkoop goed.

Duitsland: winter voor citroenen, zomer voor limes
De vraag naar citroenen is in de wintermaanden hoog. Naast de Spaanse citroenen zijn er ook biologische citroenen met blad uit ItaliŽ verkrijgbaar op de groothandelsmarkten. De aanvoer is goed en de prijzen redelijk; voor een doos met 15 kilo citroenen (100 stuks) wordt 20 euro gevraagd op de groothandelsmarkten. In het algemeen zien de handelaren dat de markt in de wintermaanden kiest voor citroenen, waar in de zomermaanden de vraag naar limes groter is.

IsraŽl vooral voor binnenlandse markt
Hoewel IsraŽl een grote citrusproducent is, is de citroenenteelt klein. De productie is vaak onvoldoende om aan de vraag op de binnenlandse markt te kunnen voldoen. Daardoor is de export sporadisch en vooral interessant om gaten in de markt te vullen.

Dit seizoen exporteerde het land 261 ton citroenen, vorig seizoen was dat bijna 2000 ton. Weer een jaar eerder kwam de export uit op 440 ton. Het overgrote deel van de export is bestemd voor de Europese markt, daarnaast gaan er kleine volumes naar Japan en Singapore. Obstakel voor de IsraŽlische exporteurs is de lagere kwaliteit van het fruit in vergelijking met de grote spelers in de markt. Vaak moeten de citroenen groen geoogst en vervolgens gerijpt worden om gaten in de markt te kunnen vullen, dat brengt echter kwaliteitsproblemen met zich mee.

De prijzen op de binnenlandse markt zijn in de afgelopen jaren gestegen, omdat telers de groeiende vraag niet konden bijbenen. De gemiddelde prijs ligt rond de 6,91 sjekel (1,60 euro) per kilo. De onderkant van de markt ligt rond de 5,11 sjekel (1,20 euro), de bovengrens ligt rond de 8,41 sjekel (1,96 euro). De prijzen zijn gemiddeld vijf procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Argentijnse teelt mogelijk bedreigt door El NiŮo
Hoewel het seizoen nog niet voor de deur staat en er in dat opzicht weinig te melden is over de verwachtte productie, zal El NiŮo het seizoen wel eens kunnen beÔnvloeden. In het noorden van het land, tegen de grens met Uruguay hebben plantages onder water gestaan, hoe groot de schade is, is nog onduidelijk.

BraziliŽ en Colombia wachten moeilijk seizoen
Hoewel in het land jaarrond citroenen geteeld worden, is de binnenlandse situatie lastig. Op politiek niveau rommelt het, die instabiliteit kan gevolgen hebben voor de markt. Vanuit Colombia worden de exporteurs geconfronteerd met gesloten grenzen van de VS. Ook over die situatie is nog veel onduidelijk, omdat er wel een vraag naar de citroenen lijkt te zijn.

Zuid-Afrika: welkome regen in Oostkaap
Waren er eerder berichten over droogte uit Zuid-Afrika, in de weken voor de Kerst is er regengevallen. Volgens een handelaar zijn vooral in de Oostkaap de reservoirs aangevuld. De Westkaap, goed voor 20 tot 25 procent van de citrusteelt, kent nog wel droogte. Ook de vraag is gestegen. Citroenen worden gebruikt als vervanger voor limes, waarvan de aanvoer instabiel is. Ook de focus op de gezondheidsaspecten van de citroen dragen bij aan een stijgende vraag.
Het Afrikaanse land verwacht in de komende jaren te groeien. Telers zijn tevreden over de positieve resultaten van de teelt en de goede prijzen. De belangrijkste exportmarkten in 2013/2014 waren Midden-Oosten (34%), Verre Oosten en AziŽ (22%), Europa (17%), Rusland (16%), Verenigd Koninkrijk (6%) en Noord-Amerika (4%).

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan uien centraal.

Publicatiedatum: 8-1-2016
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: