Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ERGroeit

Workshops en netwerken op Stadslandbouwfestival

Op 2 april 2016 vindt voor het vierde jaar ERGroeit plaats. ERGroeit is het enige Nederlandse educatieve stadslandbouwfestival, waar alle facetten van stadslandbouw aan bod komen. Er zijn diverse workshoprondes die gegeven worden door professionele stadslandbouwers, maar ook door gedreven hobby stadsboeren. ERGroeit vormt daarmee een platform waar kennis wordt gedeeld en verkregen, waar stadsboeren van alle niveaus elkaar ontmoeten, nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan en waar enthousiastelingen de kans krijgen om hun kennisoverdracht te professionaliseren. Sinds de eerste editie van ERGroeit is het aantal deelnemers flink gegroeid tot bijnaa een verdriedubbeling vorig jaar. Dit laat zien dat er duidelijk behoefte is aan een stadslandbouwevenement als ERGroeit. Ook de workshopgevers blijven enthousiast, zij hebben tot nu toe elk jaar onbezoldigd hun workshops gegeven. Dit jaar zijn de workshops van ERGroeit ook te boeken om op locatie gegeven te worden. De organisatie van ERGroeit staat open voor suggesties voor workshops.

Programma

In 2016 wordt het programma van 2 naar 3 workshoprondes uitgebreid. De onderwerpen die aan bod komen bevatten het hele scala wat valt onder 'van grond tot mond'. Zo is er wetenschappelijke aandacht voor de kwaliteit van de grond in de stad, maar ook praktische informatie over zaai- en teeltmethodes of het snoeien van fruit. De informatie is gericht op individuele stadstuinders, denk daarbij bijvoorbeeld aan een workshop balkontuinieren en fermenteren, maar ook voor mensen die gezamenlijk aan de slag willen. Er wordt dieper ingegaan op wet- en regelgeving en het betrekken van de huisbaas bij het opzetten van een buurtmoestuin. Je kan het zo gek niet bedenken of ERGroeit heeft er een workshop over. Want stadslandbouw gaat over veel meer dan alleen groente kweken. Aquaponics in je huiskamer is bijvoorbeeld een vorm van stadsboeren die nog in de kinderschoenen staat. Succesvolle workshops van voorgaande jaren zoals composteren, en kippen houden in de stad staan wederom op het programma, maar ook nieuwe workshops zoals vermeerderen van plantgoed en telen op hydrocultuur. Daarnaast is ERGroeit benieuwd of er bij bezoekers nog andere wensen zijn voor een workshop.

Ontmoeten en versterken
ERGroeit is voor Rotterdam en omstreken het moment in het jaar geworden waar mensen die zich met stadslandbouw bezig houden elkaar ontmoeten, oude bekenden, nieuwe instroom, ondernemers, buurttuinvrijwilligers, ambtenaren en de voedselindustrie. ERGroeit richt zich hierbij niet alleen op Rotterdam maar op de regiodriehoek Dordrecht - Gouda - Den Haag. Door de ontmoetingen bij ERGroeit wordt ook op individueel niveau kennis overgedragen en ontstaan nieuwe samenwerkingen. ERGroeit probeert door samenwerking met verschillende partners ook nieuwe en minder voor de hand liggende doelgroepen te bereiken, zoals volkstuinders in de stad, personen met een laag sociaal economische status, leden van de vereniging voor ecologisch tuinieren en diverse andere tuinverenigingen. ERGroeit streeft er naar verbindingen te leggen met andere op zelfredzaamheid en zelforganisatie gerichte initiatieven.

De wijk in

Nieuw dit jaar is dat ERGroeit haar workshopaanbod uitbreidt naar de wijken en daar aanwezige lokale stadslandbouwinitiatieven. Een groot deel van de workshops is voor organisaties en buurtgroepen in de regio te boeken via ERGroeit, waarbij ERGroeit in dat geval gedeeltelijk meefinanciert in de kosten. Voor de initiatiefnemers van deze lokale projecten geldt ERGroeit daarmee als een soort markt om te kijken welke workshop geschikt zou zijn voor hun eigen project en mensen. ERGroeit dient hiermee twee doelen, aan de ene kant wordt informatie voor een breed publiek toegankelijk gemaakt, aan de andere kant biedt ERGroeit hiermee een podium aan de ervaren hobby stadslandbouwers om hun workshops te professionaliseren en als inkomstenbron te kunnen inzetten. In de afgelopen jaren zijn verschillende workshops op deze wijze al weggezet in de wijken. Hobbyist Michael Moerman is, na zijn deelname als workshopgever aan ERGroeit 2013, inmiddels de Rotterdams expert op het gebied van stadskippen en draagt deze kennis nu breed uit.

Achtergrond en toekomst
ERGroeit is geïnspireerd op Green Thumb Grow Together uit New York. 30 Jaar geleden is daar een beweging voor gemeenschappelijk tuinieren ontstaan als antwoord op de financiële crisis in de jaren '70. Ondertussen ondersteunt Green Thumb Grow Together meer dan 600 gemeenschappelijke tuinen door middel van maandelijkse workshops, met onderwerpen die variëren van basistuinieren tot en met gevorderd (stads)landbouwen en organisatorische zaken. Paul de Graaf - onderzoeker, architect en medeoprichter van Eetbaar Rotterdam - werd na een bezoek aan dit evenement zo enthousiast, dat hij een Nederlandse versie hiervan heeft geïnitieerd. ERGroeit heeft dan ook de ambitie om te groeien en onderzoekt de mogelijkheden tot een groter aanbod, meerdere dagen of meerdere locaties in Rotterdam. Daarnaast wil ERGroeit graag dat het concept zich nationaal gaat verspreiden, bijvoorbeeld vanuit gelijksoortige organisaties in andere steden zoals Eetbaar Den Haag, Eetbaar Utrecht en Eetbaar Amsterdam. De organisatie beschouwt kennis en documentatie dan ook als open-source en deelt dit met nieuwe organisatoren.

Eetbaar Rotterdam

ERGroeit kent zijn oorsprong in vereniging Eetbaar Rotterdam. Vereniging Eetbaar Rotterdam wil de voedselketen weer zichtbaar maken in de stad. Als voedsel dichter bij huis groeit, krijgen de stadsbewoners de mogelijkheid het voedselproductieproces te zien en te ervaren. Eetbaar Rotterdam wil een netwerk organiseren voor stadslandbouw waarin initiatieven elkaar kunnen versterken. De vereniging wil op deze manier een bijdrage leveren aan een gezonde en duurzame samenleving.
Meer informatie kun je vinden op www.ergroeit.nl en www.eetbaarrotterdam.nl/ergroeit





Publicatiedatum: