Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Florida: sinaasappeloogst -24%

Spaanse sinaasappelen wereldwijd gewild

Een kleinere oogst in Spanje en een goede vraag overzees drijft de prijzen voor de Spaanse sinaasappelen op. Dat is positief voor de sector, hoewel er ook geluiden zijn over de Europese retail, die de prijzen probeert te drukken. Spaanse telers maken zich wel zorgen om de klimaatverandering, waardoor het al enkele jaren op rij extreem warm is. Ook in Californië heeft de droogte gevolgen voor de sinaasappelproductie. Voor Florida zijn de ramingen naar beneden bijgesteld. In Australië is de oogst groter dan vorig jaar, hoewel voor de zomermaanden de waterprijs veel invloed heeft op de teelt. Zuid-Amerika kijkt terug op een goed seizoen.

Droogte Californië werkt door in Canada
De aanhoudende watertekorten in Californië werkt door tot in Canada. Daar verwacht men kleinere volumes te kunnen invoeren. De waterschaarste heeft de oogst van dit jaar beïnvloedt. De Canadese importeur verwacht dit jaar 60.000 dozen in te voeren. Voor de aanhoudende droogte importeerde de handelaar 70.000 dozen. Daarnaast speelt de wisselkoers niet mee in het voordeel van de Canadese handelaren. Desondanks verwacht de Canadese handelaar een goed seizoen.



Florida: volume -24%
De laatste citrusraming van de USDA voor Florida is naar beneden bijgesteld. De nieuwe raming spreekt van 74 miljoen dozen, zes miljoen minder dan in de raming van oktober. Voor de Valencia's wordt een daling van 25 procent verwacht, het volume niet-Valencia's valt in de ramingen 22 procent lager uit. Sinds het seizoen 2012-2013 laat de sinaasappelteelt in de Amerikaanse staat een sterke neerwaartse trend zien. Toen werd er in totaal nog ruim 130 miljoen dozen gevuld.

Goede prijzen voor Spaanse sinaasappelen
Het Spaanse seizoen begon met een lagere oogst. Een hittegolf in mei, gevolgd door hagelbuien en storm hebben de oogst met 25 procent gereduceerd. Ook de kwaliteit van het citrus is minder dan voorgaande jaren. De prijzen zijn echter beter. Ook van de Navels, die nu op de markt komen zijn de prijzen goed.
Al op het veld werd gespeculeerd over de volumes. Na twee tot drie weken van een grillige markt lijkt de rust weergekeerd. Europese supermarkten zetten de prijzen onder druk bij telers en handelaren. Daarnaast zijn de transportkosten gestegen doordat er grotere volumes op de markt komen van zowel sinaasappelen als ander citrus.
De telers zien de laatste jaren de gevolgen van de klimaatverandering. De afgelopen drie jaar waren extreem warm, wat niet gunstig is voor het winterfruit.
De versnipperde citrussector kan maar moeilijk samenwerken om de prijsdruk van de supermarkten het hoofd te bieden. Concurrentie uit onder andere Marokko en Egypte ligt op de loer. Er is veel concurrentie uit onder andere Egypte, Turkije, Griekenland en Portugal. Op prijs kan Spanje niet met deze landen concurreren. De laatste jaren is het aantal spelers wel kleiner geworden. Kleine spelers verdwijnen ten gunste van middelgrote en grote spelers op de markt. Ook stappen telers over op andere gewassen als kaki en granaatappel.
De telersverenigingen maken zich meer zorgen over Citrus Black Spot (CBS) dan de handelaren. Hoewel het risico klein is dat de ziekte overslaat naar Spanje, willen de telers elk risico vermijden.

Veel vraag overzeese markten Spaanse sinaasappelen
Hoewel de prijzen in Europese landen, als Frankrijk, België en Duitsland, niet bijzonder hoog zijn, plukt de Spaanse sector de vruchten van een jarenlange inspanning om nieuwe markten te openen. Spanje kreeg toegang tot China en Korea. In China valt de oost zwaar tegen. Een Nederlandse handelaar is opgelucht over de stijgende prijzen. "Na jaren van prijsdruk kunnen we nu ademhalen."

Egypte wacht af
Een Egyptische teler vertelt het areaal Baladi en Valencia te hebben uitgebreid ten koste van de Navels. Dit laatste ras heeft maar een korte exportperiode en is daardoor minder aantrekkelijk. Ook Egypte kijkt naar de Chinese markt om het citrus af te zetten. Andere belangrijke markten zijn Wit-Rusland, Rusland en het Midden-Oosten. In de afgelopen jaren is Egypte geklommen op de ranglijst van grootste citruslanden. In totaal telt het land zo'n 210.000 hectare.

Belgische sinaasappelmarkt rustig

De terreurdreiging van vorige week heeft nog altijd invloed op de Belgische sinaasappelmarkt. Een handelaar vertelt dat de markt momenteel rustig is en veel handelaren afwachten. Doordat het leven enkele dagen stillag zitten veel bedrijven nog met een voorraad sinaasappelen, waardoor er ook minder geïmporteerd wordt. Ook importeurs hebben voorraad staan. De hoop is dat de markt volgende week normaliseert.
Door het aanbod van product uit verschillende weken is een marktprijs lastig te geven. Er worden bedragen van 50 cent per kilo tot een euro per kilo genoemd, maar onduidelijk is in welke week die producten zijn ingevoerd.

Waterprijs probleem voor Australische telers
De oogst in Australië pakt positief uit en volgt daarmee de verwachtingen. Er is voldoende volume beschikbaar en de kwaliteit van de sinaasappelen is goed. Telers zijn met name tevreden over de Navels, die het dankzij de lage koers van de Australische dollar goed doen op de Amerikaanse markt. Ook de Valencia's zijn van goede kwaliteit, maar de vraag blijft nog achter.
De export van de sinaasappelen is met twintig procent gestegen, naar 114.195 ton of 71 procent van de totale citrusexport. Deze cijfers gaan over de eerste negen maanden van 2015. Naast de Amerikaanse markt doen de Navels het ook goed in China en Japan.
Het weer was vriendelijk voor de meeste telers, maar dat betekent niet dat er geen verliezen zijn. Aan de Murray River werden telers getroffen door hagel, er wordt een verlies van tien procent verwacht. Onduidelijk is nog wat de gevolgen zijn.
De waterprijs vormt een belemmerende factor voor de sinaasappeltelers. Tijdens de droge zomermaanden moet er veel geïrrigeerd worden. De prijzen zijn al gestegen en er is concurrentie van amandeltelers. Verwacht wordt dat alleen de telers met winstgevende sinaasappelrassen de teelt voortzetten tijdens deze maanden.

Zuid-Amerikaans seizoen over
Het Zuid-Amerikaans seizoen is afgerond. Het moment, waarop de verschillende landen de wereldmarkt verlaten,varieert van september voor Brazilië tot november voor Argentinië. Voor Mexico is het seizoen net gestart. Deze maand begint ook het seizoen van de Dominicaanse Republiek. Enkele landen, Venezuela en Costa Rica, hebben een jaarrond aanbod van Valencia's.
Peru kijkt terug op een moeizaam seizoen. In vergelijking met 2014 daalde het volume van 9,3 miljoen kilo naar 5,4 miljoen kilo. Opvallend is dat in de maanden april, oktober, november en december volgens de statistieken geen sinaasappelen zijn uitgevoerd. In 2014 werd in deze maanden nog wel sinaasappelen geëxporteerd. Belangrijkste exportmarkten voor de Peruaanse sinaasappelen zijn het Verenigd Koninkrijk, goed voor 48 procent van de afzet en Nederland met 21 procent van de export.

Uruguay kijkt terug op goed seizoen
De citrusproductie bereikte in 2014 een volume van 287.000 ton. Dat blijkt uit cijfers van de DIEA. Daarmee kwam het volume 22 procent hoger uit dan in het voorgaande seizoen. Daarmee herstelde de productie zich ten opzichte van 2013. De sinaasappelen en mandarijnen zijn de belangrijkste producten met een volume van 150.000 en 104.000 ton. De sinaasappelproductie steeg met 28,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het mandarijnenvolume kwam 25,9 procent hoger uit.
In het Zuid-Amerikaanse land worden zo'n twintig verschillende rassen geteeld, waaronder Valencia, Salustiana en Navel. In het land wordt veel geïnvesteerd in onder andere irrigatie en infrastructuur.

Record oogst Chili
De citrusoogst in Chili bereikte dit jaar een record met groei voor alle categorieën: citroenen, navels, clementines en mandarijnen. Deze groei is ook terug te zien in de exportcijfers. Waar het land in 2014 57.565 ton navels exporteerde, stond de teller tot en met week 43 van dit jaar op 67.210 ton. Belangrijkste afnemer is de VS, goed voor ruim 50.000 ton. De oostkust van de Verenigde Staten nemen 31.595 ton af, de westkust importeerde 26.892 ton. Derde staat Latijns-Amerika met 3.290 ton. Europa staat onderaan met 1.163 ton.

Afrikaans handelsakkoord
Het handelsakkoord met de VS dat sub-Sahara Afrika een betere positie in de wereldhandel moet geven is in september verlengt. Er zijn wel enige veranderingen doorgevoerd, zo wordt elk land geïnspecteerd. Daarnaast hebben de VS en Zuid-Afrika nog een dispuut over de handel in vlees, dat speelt sinds juni. Als dit niet wordt opgelost kan dat gevolgen hebben voor de citrusexport, waarvoor geen importheffingen betaald hoeven te worden. Vorig jaar kwam de Zuid-Afrikaanse export uit op 3,5 miljoen dozen.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staat ananas centraal.