Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Holland Paviljoen als enige landenstand op SIAMAP in Tunesië

In Tunis vond van 28 oktober tot en met 1 november de tweejaarlijkse landbouwbeurs SIAMAP plaats. De beurs werd georganiseerd door de brancheorganisatie voor landbouw en visserij. Als enige land met een landenstand op de beurs, trok het Holland Paviljoen veel bezoekers en bekijks. Ambassadeur Hans van Vloten Dissevelt was ook aanwezig.

Buitenlandse experts
En terecht, menen onze collega's in Tunis, want Nederland staat in Tunesië bekend als dé expert op landbouwgebied. Laat dit nu net de sector zijn die de steun van buitenlandse experts hard nodig heeft. De Tunesische landbouwsector is namelijk grotendeels sterk verouderd en kent vele uitdagingen. Nederlandse kennis en ervaring komen dan ook als geroepen.

Motor van de economie
De Tunesische economie heeft afgelopen jaar grote tegenslagen te verduren gehad. Dit komt voornamelijk door de terroristische aanslagen in het Bardo museum (maart) en op het strand van Sousse (juni). De toeristische sector – belangrijke motor van de economie – werd in een klap gedecimeerd. Ook de internationale handel en investeringen namen sterk af.

Jasmijnrevolutie
Het is volgens de ambassade juist nu belangrijk om Tunesië te ondersteunen bij het overeind houden van de economie. Dit om te voorkomen dat het land in een neerwaartse spiraal terecht gaat komen en meegesleept wordt in andere crises in de regio. Niet alleen om de sociaaleconomische situatie van de bevolking te verbeteren, maar ook om bijvoorbeeld de voedingsbodem voor extremisme te laten afbrokkelen. En in meer algemene zin de sinds de Jasmijnrevolutie behaalde successen te consolideren.

Graanschuur
Ten tijde van het oude Carthago stond Tunesië al bekend als de graanschuur van het Romeinse Rijk. Vandaag de dag is de landbouwsector de grootste primaire industrie in het land: goed voor 13% van het BBP, tewerkstelling van 20% van de totale beroepsbevolking en 14.3% van de export. Met zijn bezoek aan de beurs onderstreepte premier Essid het belang van de landbouwsector. Daar nam hij de tijd nam om de banden met Nederland aan te halen.

Premier Essid bezocht de beurs
De premier, die in maart 2016 voor een officieel bezoek naar Nederland zal reizen, bracht een bliksembezoek aan het Holland Paviljoen. Daar werd hij ontvangen door cdp Hans van Vloten Dissevelt. Essid toonde zich zeer geïnteresseerd in de Nederlandse projecten en expertise op landbouwgebied en sprak de hoop uit de samenwerking met Nederland de komende tijd te intensiveren. De mannen sloten het bezoek af met het proeven van een blokje Hollandse kaas. Essid gaf na afloop een goedkeurende blik.

Nieuwe deals

Naast het vergroten van de zichtbaarheid van Nederland en de Nederlandse bedrijven die actief zijn in de Tunesische landbouwsector, leidde de beurs ook tot nieuwe deals en samenwerkingsinitiatieven. Van de ondertekening van een MoU tussen PUM en de Tunesische brancheorganisatie voor landbouw – gericht op plaatsing van Nederlandse experts bij Tunesische landbouwbedrijven – tot een restauranthouder uit Tunis die maandelijks 200 kilo Hollandse kaas van Frico wil afnemen.

Uit het slop
De ambassade hoopt dat de veiligheidssituatie de komende tijd verbetert. Dat de internationale handel en investeringen weer aantrekken en de economie uit het slop raakt. Ook in deze moeilijke tijden blijven Hans en zijn collega's zich inzetten voor economische diplomatie.

Het netwerk van Landbouwraden ondersteunt Nederlandse bedrijven in de agrarische sector bij hun internationale ambities. Het Landbouwradennetwerk bedient de Nederlandse agribusiness in 74 landen. De kantoren zijn veelal gevestigd in Nederlandse ambassades en consulaten in regio's die kansen bieden voor Nederlandse agrarische bedrijven. Ook zijn ze aanwezig in regio's met belangrijke internationale organisaties (zoals FAO, OESO, EU en WTO).

De Landbouwraden, die worden bijgestaan door lokale experts, hebben uitstekende regionale netwerken en goede contacten met de lokale overheid. Zij staan klaar voor agrobedrijven in alle schakels van de keten en kunnen ondersteuning bieden bij o.a. de opstart van agroprojecten, het vinden van marktinformatie, hulp bij handelsbelemmeringen en informatie over wet- en regelgeving.


Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: