Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Broeikasgassen en El Niño

"VN: "2015 wellicht warmste jaar ooit"

2015 gaat de boeken in als het heetste jaar wereldwijd ooit gemeten. Het weerbureau van de Verenigde Naties (WMO) heeft nog geen definitieve cijfers, maar durft die conclusie nu al te trekken vanwege de hoge temperaturen die dit jaar zijn geregistreerd.

In een rapport schrijft het VN-weerbureau over de extremen van dit jaar, zoals een hittegolf in India en Pakistan waar het meer dan 45 graden werd deze zomer. De kans dat het ergens de komende maand nog zo koud is dat het record niet wordt gebroken, noemt de WMO verwaarloosbaar.

De oorzaak van de hitterecord is de opwarming van de aarde door broeikasgassen. Ook het natuurverschijnsel El Niño zorgt voor een hogere temperatuur. Het alarmerende rapport komt een kleine week voordat de klimaattop in Parijs van start gaat. De WMO wil de wereldleiders hiermee waarschuwen: "Dit is heel slecht nieuws voor de planeet", zei secretaris-generaal Michel Jarraud van het bureau in een verklaring.

El Niño is de benaming voor opwarming in het tropische deel van de Stille Oceaan langs de evenaar. De windrichting van de passaatwinden en de temperatuurverdeling van het water veranderen. Dat heeft wereldwijd invloed op het weer. Vorig jaar werd het wereldwijde hitterecord ook al gebroken. Toen lag de gemiddelde temperatuur op 14,57 graden.

Het weerbureau verwacht dat de wereld dit jaar met 1 graad is opgewarmd ten opzichte van de tijd voor de industriële revolutie. Het streven van de wereldleiders is om de temperatuur niet verder te laten stijgen dan 2 graden ten opzichte van de pre-industriële tijd. De gevolgen van de opwarming zouden dan nog beheersbaar zijn.

Bron: NOS
Publicatiedatum: