Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Persoonlijk voedingsadvies effectiever dan algemene aanbevelingen

Is friet gezonder dan een salade?

Uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat gefrituurde en koolhydraatrijke producten misschien niet voor iedereen een ongezonde voedingskeuze zijn. Het onderzoeksteam, dat geleid werd door Eran Segal van het Israëlische Weizmann Instituut, kwam tot deze conclusie na de bloedsuikerwaarden van 800 proefpersonen te hebben gemeten die dezelfde maaltijden genuttigd hadden. Ook hielden zij de lichamelijke inspanningen, slaapgewoonten en stoelgang van de proefpersonen bij. Hieruit bleek dat de individuele proefpersonen zeer verschillend reageerden op identieke voedingsmiddelen. Wat bij de één de bloedsuikerspiegel sterk deed stijgen, had bij de ander geen enkel effect op het glucosegehalte in het bloed.



Tijdens één proef piekte de bloedsuikerwaarden van een deelnemer na het eten van bananen maar niet na het eten van koekjes. Bij een andere deelnemer vond juist een tegenovergestelde reactie plaats. Ook waren er proefpersonen die te maken kregen met sterk stijgende glucosewaarden na het eten van sushi maar niet na het eten van ijs. Deze uiteenlopende reacties zijn te wijten aan het genetische profiel, de levensstijl en microbiome, (hiermee wordt het gehele ecosysteem van bacteriën dat voedsel verwerkt bedoeld), die van mens tot mens verschillen. De bevindingen van deze studie laten ook zien dat diëten gericht op bloedsuikerspiegelbeheersing beter individueel vastgesteld zouden kunnen worden.
 
"De grote verschillen die we hebben vastgesteld in bloedsuikerwaarden bij personen die dezelfde maaltijden aten, geven het belang aan van individuele voedingsadviezen. Voedingsadviezen die afgestemd zijn op één persoon, leiden wellicht tot gezondere keuzes dan algemene aanbevelingen," aldus Segal. Hij verwacht dat het onderzoek mogelijk zal bijdragen aan het ontwikkelen van persoonlijke voedingsadviezen, die gericht zijn op het voorkomen van overgewicht en diabetes.

Bron: details.com
Publicatiedatum: