Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Parx Plastics en Erze Ambalaj ontwikkelen antimicrobiële verpakking

Parx Plastics en Erze Ambalaj ontwikkelen samen antimicrobiële verpakking voor voeding. Het Turkse bedrijf Erze Ambalaj produceert via twee vestigingen dagelijks 15 miljoen polystyreen trays die worden gebruikt in de voedingsindustrie. Samen met het Rotterdamse biochemische bedrijf Parx Plastics is een methode ontwikkeld waarmee het verpakkingsmateriaal van antimicrobiële eigenschappen wordt voorzien. De technologie is gebaseerd op natuurlijke processen en er komt geen inzet van biociden aan te pas. Het resulteert in een significant lagere groei van Salmonella, Listeria, E.Coli en Staphylococcus Aureus op het verpakkingsmateriaal. In de afgelopen maanden hebben Erze en Parx Plastics benut om de technologie in te passen in het productieproces voor de trays van het Turkse bedrijf.

De universiteit van Ferrara heeft de antimicrobiële eigenschappen van de verpakkingen onderzocht. De Italiaanse onderzoekers vonden een werking van 92,5% tegen Listeria, van 96% tegen Salmonella en van meer dan 96,5% tegen Staphylococcus Aureus. Het betekent dat de verpakking 24 uur na het gebruik 93 tot 97% minder bacteriën aan de oppervlakte heeft dan een gangbare verpakking van dezelfde soort. Dat is van veel waarde bij het verpakken van vlees en vis.

De technologie van Parx berust op natuurlijke eigenschappen van een sporenelement dat op grote schaal in het menselijk lichaam voorkomt. Het zorgt voor een verandering in de fysische en mechanische karakteristieken van het verpakkingsmateriaal. Het sporenelement dat wordt toegepast wordt gebruikt op een manier die aansluit bij de Europese wet- en regelgeving voor plastics die in contact komen met voedingsmiddelen. Er vindt geen migratie naar het product plaats.

Bron: Parx Plastics
Publicatiedatum: