Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Netten en gewasbeschermingsmiddelen hebben effect

Nieuwe kennis helpt kersentelers in bestrijding suzuki-fruitvlieg

Tholen - De suzuki-fruitvlieg, de kersenminnende exoot die al veel schade aanrichtte in de Nederlandse fruitteelt, kon volgens Herman Helsen in 2015 redelijk onder de duim worden gehouden. De WUR onderzoeker onderzocht de ontwikkeling van de invasieve vlieg en deelde zijn conclusies tijdens de NFO-Kennisdag op vrijdag 20 november. "De verminderde aantasting bij kersen was deels te danken aan de inzet met gewasbeschermingsmiddelen als Tracer en Exirel. Deze middelen zijn ingezet in de periode dat de kersen kleurden en de eileg werd waargenomen. Dit was een succes. Onbehandelde kersen leken de vlieg in eerste instantie te kunnen weerstaan maar halverwege juli constateerden we toch een verregaande aantasting. Waar behandelen niet mogelijk was is in juli, zijn we al gestopt met oogsten."

Ander fruit
Ook andere soorten bleven niet helemaal vrij van de suzuki-vlieg. "De frambozenteelt kent een strakke hygiƫne van dagelijkse pluk en het direct afvoeren van aangetast fruit. Daarnaast is er ook behandeld met gewasbeschermingsmiddelen. Het is niet helemaal duidelijk wat de bijdrage was de verschillende behandelingen aan de relatieve lage aantasting." Bij de bramen was het iets lastiger: " Door de langere rijptijd is vaak intensieve behandeling nodig geweest en in sommige gevallen is men ook moeten stoppen met oogsten." Bij de rode bessen waren er in 2014 problemen met de oogst. In 2015 was er volgens Herman wat lokale aantasting "Dit was eigenlijk alleen op vochtige plekken en in de buurt van locaties waar kersen werden geteeld."



Verplaatsen
"Een belangrijke vraag is of de volwassen dieren in de fruitpercelen kunnen overwinteren," stelt Herman. Om antwoord te krijgen op die vraag plaatste het onderzoeksteam in februari over tientallen meters (ruig) gras en de zwartstroken netten met daaronder fruitvliegvallen. Ook buiten de netten werden vallen geplaatst. "Uiteindelijk hebben we onder het net nooit een fruitvlieg kunnen ontdekken," zegt Herman "Halverwege maart vingen we op die locaties direct naast de afgedekte plekken wel weer fruitvliegen. We hebben dus te maken met vliegen die niet op die plekken overwinteren maar zich in het vroege voorjaar verplaatsen."

Zes generaties in 2015
Herman concludeert dat kersen toch wel een hele cruciale rol spelen bij de eerste vermeerdering. "We hebben vroeg in het voorjaar op overwinterde vruchten nooit voortplanting in het veld waar kunnen nemen, hetzelfde geldt voor onderzoek in Zwitserland en Italiƫ. In Zuid-Duitsland vinden ze wel wat voortplanting op de Hedera en de maretak. De massale voortplanting vindt echter pas plaats vanaf het moment dat begin juni de eerste kersen gaan rijpen. Dan leggen de vliegen hun eieren en in de laatste week van juni zijn deze dieren volwassen. Uiteindelijk telden we over 2015 in totaal zes generaties aan fruitvliegen."

Preventieve maatregelen
Preventieve maatregelen als het plaatsen van netten met een maximale maasopening van 1 mm2 blijken effectief in het beteugelen van een fruitvliegplaag. In de kersenboomgaard in de proeftuin de Randwijk gaf het plaatsen van netten goede resultaten. "In de kersenboomgaard in Randwijk waren de bomen overkapt met een combinatie van netten van Voehn (0,8x0,8 mm) en Rovero (0,74 x 0,95 mm). Deze netten werden in juni, toen de eerste kersen kleurden, gesloten. De kersen werden aanvullend behandeld met gewasbeschermingsmiddelen. De situatie hebben we vervolgens nauwkeurig gevolgd door vallen in en om de netten te plaatsen. Binnen in het gaas is er nooit een fruitvlieg gevangen. Buiten de netten vingen we ze massaal." Kortom, met de juiste timing en de juiste maatregelen blijft de suzuki-fruitvlieg niet weg maar wel beheersbaar.

Meer informatie:
Wageningen UR
Herman Helsen
E: herman.helsen@wur.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©