Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tesco Ierland verkoopt al 'misvormde' groenten

Ierse kwaliteitsnormen AGF te strikt

De Ierse Telersvereniging (IFA) wil dat supermarkten soepelere regels gaan handhaven betreffende het uiterlijk van groenten en fruit op de schappen. Pat Farrell, die zorgt voor de versproductontwikkeling bij IFA: "Ongewoon uitziende groenten en fruit smaken vaak zelfs beter dan de producten die er wel oogstrelend uitzien."

Het feit dat supermarkten alleen producten toestaan, die aan de uiterlijke criteria voldoen, kost telers miljoenen euro's aan verloren inkomsten. Elk jaar worden er miljoenen kilo's groenten weggegooid of gebruikt als diervoeder, wanneer ze zijn geclassificeerd als 'onregelmatig in vorm of omvang'.

"Er worden tegenwoordig meer gek uitziende producten verkocht doordat klanten zich realiseren dat het niet alleen om het uiterlijk gaat. Telers gooien onnodig tonnen producten weg om maar tegemoet te komen aan de uiterlijke specificaties en ze gebruiken veel bestrijdingsmiddelen om de producten er goed uit te laten zien. Een aantal ongewone producten wordt verkocht aan cateringdiensten en sommige van deze producten worden door kruideniers en supermarkten ingekocht tegen een enorm verlaagde prijs."

Tesco Ierland verkoopt al 'misvormde' groenten, met plannen om het productassortiment uit te breiden. Een woordvoerder van Tesco Ierland: "Deze groenten, zoals champignons en wortelen, winnen misschien niet de schoonheidsprijs, maar ze zijn perfect voor sap of stoofschotels. Wij willen in de toekomst meer groenten en fruit aan deze groentereeks toevoegen, maar proberen het eerst uit met wortelen en champignons."

Tot 40% van bepaalde gewassen gaat verloren omdat supermarkten eisen dat groenten en fruit aan strikte specificaties voor grootte en uiterlijk voldoen.

Source: irishexaminer.com
Publicatiedatum: