Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru is gunstig voor teelt zoete uien

"Rond deze tijd van het jaar telen we en verkrijgen we onze zoete uien voornamelijk in Peru, zegt Dan Borer van Keystone Fruit Marketing. De oogsttijd van het land loopt grofweg van vroeg in augustus tot december. Het oogstseizoen is zo lang, omdat de teeltregionen vanaf de noordelijke kustgebieden van het land helemaal doorlopen tot de zuidkust. 


Effecten El Niño beperkt voor Peru
In Peru zijn de teeltomstandigheden voor uien dit seizoen gunstig geweest. Het weer speelt altijd een belangrijke rol en zorgt mogelijk voor de grootste schommelingen in de opbrengst. "Gelukkig is de invloed van El Niño op de zoete uienoogst van het land dit seizoen beperkt geweest. Zoals werd voorspeld, beweegt El Niño zich naar het noorden en daardoor verminderen de effecten ervan op het resterende Peruaanse zoete uienseizoen naarmate de tijd vordert," zegt Dan.



Droge en hete late zomer in Pacific Northwest
In de VS daarentegen was de invloed van El Niño wel te merken tijdens de oogst in de zomer en herfst van dit seizoen. Een van de eerste tekenen van El Niño is het warmer worden van de Grote Oceaan. "In de Pacific Northwest hadden we een droge en hete late zomer," zegt Dan. "Het was tegen het extreme aan. Hoewel de uienopbrengst normaal was in de Pacific Northwest, kan de hitte de kwaliteit van de uien die in opslag gaan hebben aangetast. Het is op dit moment een onbekende factor, maar we zullen het zien als het opslagseizoen vordert."



Bovengemiddelde prijzen
De prijzen van zoete uien liggen momenteel boven het gemiddelde. "Ik geloof dat er nog een resterend effect is van de afgelopen lente, toen de oogst van Texas en Mexico werd weggevaagd door neerslag. Dit leidde tot een krappe markt en de lagere voorraad hield aan." Borer gelooft dat de vraag toe zal nemen in de komende weken op weg naar de feestdagen. Een 50-pondszak gele Jumbo-uien kost momenteel $8 (€7,47), wat een redelijke prijs is. "Prijzen kunnen verder stijgen als de vraag met de feestdagen toeneemt," besluit Borer.

Voor meer informatie:
Dan Borer
Keystone Fruit Marketing
Tel: (+1) 509 526 9200
Publicatiedatum: