Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Suriname heeft bacovenziekte niet meer onder controle

Een ziekte veroorzaakt door de mokobacterie, ook bekend als Banana Bacterial Wilt, heeft in Jarikaba 360 hectare op het bacovenbedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) aangetast en vernietigd. De ziekte is volgens LVV-minister Soeresh Algoe daar niet meer onder controle. Het ministerie onderzoekt of er daarbuiten ook verspreiding heeft plaatsgevonden. Mogelijk dat de ziekte intussen is overgeslagen naar Uitkijk, enkele kilometers van Jarikaba. De voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bainath, zegt namelijk dat het hem enkele dagen geleden is opgevallen dat een bacovenaanplant te Uitkijk niet meer goed groeit.

"De bladeren verwelken en de bomen sterven af." Bainath is enigszins wanhopig en hoopt dat verergering voorkomen kan worden. De ziekte, die ook voorkomt in Brazilië, Guyana en Columbia, heeft al duizenden hectaren bacovenaanplant in Latijns-Amerika aangetast. Mminister Soeresh Algoe spreekt van een nationaal probleem. "Alle bananenachtige planten worden aangetast." Hij zegt dat het nog ongeveer een jaar zal duren voordat de bacterie zal zijn uitgeroeid. Het departement doet al enkele dagen landelijk onderzoek om een beeld te krijgen van de verspreiding.

De bewindsman wijst erop dat de besmettelijke bacterie sinds 2007 geconstateerd is te Jarikaba, maar daar is er geen melding van gemaakt. Het landbouwbedrijf lijdt aanzienlijke schade en de werkgelegenheid loopt gevaar. Zo wordt overwogen personeel af te vloeien. Het gebied van de aangetaste aanplant zal voorlopig binnen een straal van vijf kilometer geïsoleerd blijven. Het Nationaal Leger helpt ook mee. De bewindsman adviseert alle boeren melding te doen indien ze afwijkingen constateren aan hun aanplant. Hij waarschuwt ook om plantmateriaal niet zomaar van het ene gebied naar het andere te brengen.

Bron: DTW Online
Publicatiedatum: