Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schade aan infrastructuur kan oplopen tot €25 miljoen

Hagel veroorzaakt schade aan druiven in Murcia

Afgelopen zondag hebben zware stormen in combinatie met hagel in de regio van Murcia een significante tol geëist op de fruitteelt. Dit heeft voornamelijk impact gehad op zowel tafeldruiven, peren en perziken, als op wijndruiven en olijfbomen. De schade aan de infrastructuur is echter het ergst. De storm sloeg het zwaarst toe in Jumilla, Yecla, Albarán, Murcia, Archena en Blanca, met een neerslag van meer dan 42 liter per vierkante meter in een paar minuten. Ook was er sprake van twee branden die door blikseminslagen werden veroorzaakt.

Volgens Pedro García, secretaris van Landbouw van COAG Murcia, is er ongeveer 150 hectare aan druiven aangetast door de hagel en is 80% volledig verloren. Dit betekent met het seizoen in volle gang dat er een verlies is van ongeveer 10,5 miljoen kilo zonder dat de mogelijke gevolgen van de buitensporige vochtigheid in de komende dagen mee zijn gerekend.

De schade aan wijn- en boomgaarden is enorm. Ongeveer 3500 hectare aan wijngaarden en 1200 hectare aan olijfboomgaarden zijn getroffen. 

Wat peren betreft is 35 hectare getroffen met een verlies van rond de 1,3 miljoen kilo. "Op dit moment bereidden telers de oogst voor van de late variëteiten," legt Pedro uit.

De storm heeft ook een verlies veroorzaakt van ongeveer 270.000 kilo aan perziken en 90.000 aan kaki's van jonge plantages.

Pedro benadrukt echter dat de schade aan de infrastructuur nog erger is. Deze wordt geschat op mogelijk €25 miljoen.

"De storm heeft een behoorlijk groot gebied getroffen," zegt Pedro. "Hij heeft wijngaarden onder water gezet, schade veroorzaakt aan stukken land en ontelbare kilometers aan landwegen zijn volledig vernietigd door de zware neerslag."
Publicatiedatum: