Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Joey Deen, Denimpex: "Tekort aan geschikte sinaasappelen Duitse retail"

Aanvoer limes en pomelo's fors lager

Tholen - De laatste drie maanden van 2015 zullen naast de traditionele producten gember, knoflook, kastanjes, druiven en dadels bij Denimpex ook in het teken staan van de overzeese citrusimport. "Na een succesvol Argentijns citroenenseizoen zijn we nu bezig met de laatste sinaasappels uit Zuid-Afrika, maar ook limes uit Brazilië en Mexico en Chinese pomelo's behoren tot het productscala", vertelt Joey Deen.



Limes Brazilië en Mexico
De market voor limes is de afgelopen vijf à zes weken moeilijk geweest voor alle importeurs. "De aanvoer was groot vanuit zowel Brazilië als Mexico, de consumptie is einde zomer altijd lager dan in de zomer resulterende in oudere voorraden en lage prijzen. Op het moment wordt er weinig geladen voor Europa door Mexico en Brazilië. Reden daarvoor is dat het in Brazilië heel erg geregend heeft, de kwaliteit en opbrengsten in Bahia beduidend minder zijn en dat Sao Paulo pas nieuwe oogst heeft met twee tot vier weken. Vanuit Mexico is de vraag in de Verenigde Staten goed met veel snellere betalingen en transittijden dan Europa. Daarnaast heeft het ook daar geregend de afgelopen twee weken en is het fruit dus mondjesmaat in exportkwaliteit beschikbaar. Waar we vijf weken terug 120-150 containers per week in de aankomst hadden in Europa, is dat momenteel nog maar rond de 55 containers. Nu de beschikbaarheid minder is, zien we eigenlijk meteen een snelle prijsstijging in de afgelopen zeven dagen", vertelt de importeur.



Citrus Zuid-Afrika
We zijn dit jaar begonnen met een goed kwantum directe eigen import van Zuid-Afrikaans citrus, Star Ruby grapefruits en sinaasappels. Dat de grapefruitmarkt dit jaar uitstekend is geweest, is wel bekend, maar ook de sinaasappelprijzen dit seizoen zijn gewoon goed. Zuid-Afrika heeft zelf een stop heeft gezet op de export naar Europa een paar weken eerder dan vorig jaar. De oogst in Spanje is dit jaar later. Daarom zal er zeker geen reden zijn voor de prijzen om te gaan dalen. Ze zullen eerder stijgen als je het mij vraagt", zegt Joey. "Volgende week zullen de laatste sinaasappelen Europa bereiken. De grootste vraag is naar sinaasappelen welke geschikt zijn voor de Duitse retail. Hier is een duidelijk tekort in, maar ook voor de andere markten is er goede vraag en beschikbaarheid gelimiteerd."



"Ook moeten we niet vergeten dat China - als groot producent en consument van sinaasappelen - dit jaar twee orkanen over zich heen heeft gehad: Rammasun en Seagull. De totale oogst schijnt met +/- 35% gedaald te zijn. In China hebben we gezien dat de prijzen ontzettend zijn aangetrokken sinds het Chinese Moonfestival als gevolg van de orkanen. Sinds de markt in China open is voor importsinaasappelen zal dit naar verwachting op de wereldmarkt te merken zijn.

Pomelo's China
"Vorige week hebben we onze leveranciers in Pinghe bezocht om te zien hoe het daar is met de oogst, kwaliteit etc. De oogst is dit jaar in kilo's groter dan vorig jaar, maar het areaal is niet vergroot. Dit wil zeggen dat de pomelo's groter zijn en in Europa is er juist vraag naar de wat kleinere maten 9, 10, 11, 12 en 13. Een groot deel van de Chinese exporteurs is het helemaal zat om te exporteren en geld te verliezen. De lokale markt is al twee jaar op rij goed en brengt positieve resultaten voor de telers, terwijl ze al deze tijd op de geëxporteerde pomelo's veel geld verloren hebben", vervolgt Joey.



"Om te exporteren naar Europa moeten ze rekening houden met het spuitschema, GlobalGAP etc, maar voor de lokale markt is dit allemaal niet van belang, dus ook veel interessanter. Ook op dit moment is de prijs lokaal beter dan voor de export. De Chinezen kunnen niet hun hele oogst zelf consumeren en zullen de export nodig blijven houden maar het ziet er naar alle waarschijnlijkheid naar uit dat er (veel) minder containers verladen zullen worden. De verkoopprijzen hier zijn op het moment goed, de aanvoer is beperkt dus we verwachten dat deze nog wel even aanhoudt. Maar we moeten ook reëel blijven. Er komen over viert tot vijf weken meer pomelo's naar Europa, dus dan zal de prijs ook wel iets zakken, maar wij denken dat het niet het lage niveau van de afgelopen twee jaar zal bereiken", besluit Joey.



Voor meer informatie:
Joey Deen
Denimpex B.V.
Sint Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam – Holland
T: +31 20 6246390
F: +31 20 6225448
www.denimpex.nl