Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkije: dalende citrusoogst

De citrusoogsten in de Egeïsche Zeeregio zullen in 2015/16 dalen naar 446.130 ton. Dat blijkt uit een onderzoek van het Aegean Agricultural Research Institute. Vorig jaar bracht de oogst nog 573.598 ton op. De onderzoekers werkten voor de studie met telers in Izmir, Mugla, Baliskesir en Aydin.

De sinaasappeloogst zal naar verwachting met 10% dalen naar 256.178 ton. De opbrengst van citroenen, die op de binnenlandse markt momenteel voor €2,93/kg worden verkocht, daalt met 48% naar 32.419 ton. Het is goed mogelijk dat de prijzen hierdoor nog verder zullen stijgen. De grapefruitvolumes worden geraamd op 4.213 ton. Voor zure sinaasappelen wordt een opbrengst van 987 ton verwacht. 58% van de productie uit het Egeïsche Zeegebied bestaat uit sinaasappelen, gevolgd door mandarijnen met 34%. Citroenen vertegenwoordigen 8% van de totaalvolumes, grapefruits 1%. 

Ongunstige weersomstandigheden vormen een belangrijke reden voor de opbrengstdalingen, vooral als het gaat om citroenen, aldus Riza Seyyar, voorzitter van de Egeïsche exporteurscoöperatie . "De opbrengsten zijn laag, maar de kwaliteit is niet afgenomen. We waren voorbereid op een daling in de exportwaarde vanwege de wisselkoersen. Ons doel voor het seizoen 2015/16 voor heel Turkije is een exportwaarde van minimaal een miljard dollar (€900 mln). In 2014/15 haalden we dit net niet en bedroeg de exportwaarde $942 miljoen (€845 mln).

Mandarijnenexport leidend

In 2014 was de export van mandarijnen met een waarde van $369 miljoen de grootste bron van citrusinkomsten. Citroenen eindigden op de tweede plaats met $286 miljoen, gevolgd door sinaasappelen met $190 miljoen en grapefruits met $97 miljoen. 

Bron: aktifhaber.com

Publicatiedatum: