Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Australische telers verkopen online aan China

Australië: appelexport +47%

In de eerste zes maanden van 2015 heeft Australië 1.157 ton appelen geëxporteerd met een waarde van $3,2 miljoen (€2 mln). Prijzen stegen van $0,82 naar $2,78, waarschijnlijk gedreven door de daling van de wisselkoers. Ook de focus op de export van premiumrassen naar nichemarkten droeg vermoedelijk bij aan de prijstoename. April en juni, de maanden die samenvallen met het oogstseizoen, waren de belangrijkste exportmaanden.

Na de trials van vorig jaar werd dit jaar 168 ton appelen geëxporteerd van Tasmanië naar China, waarvan het grootste deel online direct aan consumenten werd verkocht. China is 's werelds grootste appelproducent, dus het vinden van een plekje op de importmarkt is een grote uitdaging. Verkopers moeten uniek zijn om de aandacht van inkopers te trekken. Onlineverkoop is een groeiend fenomeen in China, met name als het gaat om geïmporteerd fruit. Slimme Australische telers grijpen hun kans en bieden hun Tiger Fuji appelen online aan.



Export per maand
Ook in Thailand en Singapore heeft de markt voor Australische appelen zich uitgebreid. Exporteurs richtten zich vooral op hoogwaardige rassen zoals Pink Lady, die de Australische appelen eruit laten springen. In juni was er 81 ton naar Singapore verscheept, vorig jaar was dat nog 23 ton. Naar Thailand werd 41 ton verscheept, vorig jaar tot juni was er geen export naar deze markt. In 2014 importeerden Thailand en Singapore in totaal respectievelijk 50.000 en 129.000 ton appelen, er is dus genoeg potentieel voor het vergroten van het marktaandeel. 

Naar Indonesië werd in de eerste helft van dit jaar 230.000 ton geëxporteerd, waar dit vorig jaar niets was. In 2014 importeerde het land in totaal 139.000 ton, voornamelijk vanuit China. In 2012 implementeerde Indonesië een aantal handelsbeperkingen om de binnenlandse zelfvoorzienendheid te verbeteren, hoewel dit gezien het tropische klimaat lastig wordt op het gebied van appelen. De meeste Australische appelen worden verscheept vanuit Queensland naar nederzettingen in West-Papua en Papua Nieuw-Guinea, dat de belangrijkste exportbestemming blijft.

De appelexport in 2015 bedraagt tot dusver een volume van 2.152 ton, met een waarde van $5,9 miljoen (€3,7 mln). 

Om de cijfers in perspectief te plaatsen: In 2014 importeerden alle Aziatische markten samen (inclusief inter-Aziatische handel) 1 miljoen ton appelen, voornamelijk vanuit China. Het aandeel van Australië was slechts 0,1%. Het is niet makkelijk om vraag te creëren voor Australische appelen tegen voor de sector acceptabele prijzen. Premium kwaliteit en veiligheid, goede dienstverlening, constantheid en betrouwbaarheid zijn sleutelbegrippen voor het vergroten van het marktaandeel op de Aziatische markt en effectieve concurrentie met Nieuw-Zeeland, Chili, Zuid-Afrika, De Verenigde Staten en natuurlijk, China.



Import
Importvolumes zijn in Australië onder de 800 ton per jaar gebleven sinds China en Nieuw-Zeeland in 2011 toegang tot de markt kregen. Dit volume bedraagt 0,3% van de totale appelproductie in Australië. Van september 2014 tot juni 2015 importeerde het land 483 ton appelen, allemaal uit China. Deze appelen kwamen tussen oktober 2014 en maart 2015 op de markt. Van juni tot augustus 2014 ontving Australië 317 ton appelen uit Nieuw-Zeeland. 
Publicatiedatum: