Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: aardappelvolumes vallen tegen

De aardappelvolumes in Italië vallen lager uit dan geraamd. "Italianen consumeren nog steeds 500.000 ton meer dan dat we produceren," aldus Robert Piazza, directeur van FedagroMercato Bologna. Huidige ramingen voorspellen voor Emilia-Romagna een oogst van 180.000 ton, aanzienlijk minder dan de eerder geraamde 220.000 ton.


Aardappelen in Caab - Centro Agroalimentare di Bologna 

Het tekort in aanbod is terug te zien in de prijzen. "De prijzen zijn goed. Telers ontvangen zo'n 30 cent per kilo. Vorig jaar waren de prijzen nog dramatisch en kregen we nauwelijks 12 cent per kilo, terwijl de productiekosten 17-20 cent per kilo bedroegen."

Op de groothandelsmarkt worden aardappels in trays van 5 kg voor 50-60 cent per kilo verkocht. "De kwaliteit is goed en consument is tevreden. Vooral de zakken van 2 of 2,5 kilo, met een logo van de eindverkoper, zijn populair. Deze aardappelen leveren in de retail 75-80 cent per kilo op."

"Rode aardappelen zijn in trek en de witte aardappelen worden net zoveel verkocht als de gele. Medium formaten (45-75) zijn het populairst. Voor een zak met iets meer uniforme afmetingen (50-60) betaal je zo'n 5 cent meer." De oogst in Bologna, Emilia-Romagna, Avezzano, Castro en Veneto zit erop. In Fucino, Sila en Val Pusteria is de oogst nog bezig. "De aardappelen zijn nog vers, koelopslag maakt het mogelijk de lokale productie nog tot in mei te verkopen."

"In november, december en januari komen geïmporteerde aardappelen uit Frankrijk, Nederland en Duitsland op de markt, maar die zijn voornamelijk bestemd voor de verwerking." 
Publicatiedatum: